izložene su mu sve bakterije u organizmu

Nije baš tako jednostavno: Evo šta se dešava u našem tijelu kada popijemo antibiotik

Lifestyle05.01.21, 13:19h

Nije baš tako jednostavno: Evo šta se dešava u našem tijelu kada popijemo antibiotik
Na bakterije koje ne izazivaju infekciju, ali naseljavaju naše tijelo, antibiotik neće imati isti istrebljujući efekat jer protiv njih naš tijelo ne ratuje, pa je to poput slanja oružja na mjesto gdje nema vojske


Kada uzimamo antibiotik, bilo da se radi o opravdanom ili neopravdanom unosu, izložene su mu sve bakterije koje naseljavaju naše tijelo.

 

Ako je zaista prisutna bakterija koja uzrokuje infekciju, tada će antibiotik pomoći našem odbrambenom sistemu da je eliminiše – zato moramo slijediti uputstva ljekara i uzimati antibiotik tačno u vrijeme i trajanju da bismo održali potrebnu koncentraciju lijeka.

 

Dobre bakterije

 

Na bakterije koje ne izazivaju infekciju, ali naseljavaju naše tijelo, antibiotik neće imati isti istrebljujući efekat jer protiv njih naš tijelo ne ratuje, pa je to poput slanja oružja na mjesto gdje nema vojske. Antibiotici će i dalje delimično uništavati dobre bakterije u našem tijelu, nedovoljno da ih ubiju, ali dovoljno da pronađu mutante koji su otporni na dati antibiotik i, što je duža upotreba antibiotika, čak i u malim dozama, to je veća mogućnost da takvi otporni mutanti rastu i postaju dominantni. Nakon prestanka uzimanja antibiotika, ravnoteža se može uspostaviti i prirodni tipovi mogu ponovo prevladati, ali dugotrajnim i ponovljenim kursima antibiotika može doći do značajnih promjena u sastavu bakterijske zajednice, piše “živim.hr”.

 

Otpor

 

Bakterijska zajednica koja naseljava čovjeka obiluje i broji više bakterija u svakom čovjeku nego što su ljudi ikada živeli na Zemlji. Sve ove bakterije (ljudska mikrobiota) izuzetno su korisne za ljudsko tijelo i smatramo ih dobrima jer žive u nišama ljudskog tijela namenjenim njima. Kada zalutaju tamo gdje im nije mjesto, mogu izazvati infekciju i tada je bolje biti prirodno osjetljivi na antibiotike, nego biti otporni na njih.

 

Kako se infekcije zapravo javljaju rijetko, bakterije otporne na antibiotike najčešće ostaju skrivene i prenose se neprimjećeno među ljudima. Zbog toga uzimanje antibiotika utiče ne samo na pojedinca koji ga uzima već i na cijelu zajednicu u kojoj živi.

 

(DEPO PORTAL/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!