NAKON SMANJENJA KAZNE DRAGANU PARAVINJI

Nevjerovatne riječi majke Antonije Bilić: Spremna sam mu oprostiti ubistvo kćerke, u duši sam to već učinila...

Hronika06.07.17, 22:00h

Nevjerovatne riječi majke Antonije Bilić: Spremna sam mu oprostiti ubistvo kćerke, u duši sam to već učinila...
- Spremna sam oprostiti i kao majka i kao vjernica. U svojoj duši sam to već i učinila, da je i mom srcu lakše – rekla je majka Antonije Bilić

 

 

Vrhovni sud Republike Hrvatske donio je presudu da se Dragan Paravinja, optužen za ubistvo Antonije Bilić, osuđuje na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 20 godina, što je dvostruko manje od presude koju je donio Županijski sud u Splitu, javili su danas mediji u Hrvatskoj.

 
Smanjenje kazne došlo je nakon što je Vrhovni sud prihvatio žalbu Dragana Paravinje, a u izdržavanje kazne bit će mu uračunato vrijeme provedeno u pritvoru i istražnom zatvoru od 18. jula 2002. g. do 14. augusta 2002. i od 26. juna 2011. godine nadalje, sveukupno oko šest godina. 


Shodno tome, kada za četiri godine odsluži polovinu zatvorske kazne, Paravinja može tražiti da ga puste iz zatvora.

 

U izjavi za Večernji.hr, nakon odluke Vrhovnog suda, advokat porodice Bilić Vinko Ljubičić je rekao: 


– Upravo sam saznao za presudu. Ne možemo ništa učiniti u ovome trenutku jer se radi o presudi koja je donijeta od samog Vrhovnog suda, dakle, najvišeg suda u RH. Čuo sam se s obitelji Bilić i oni su to prihvatili dosta teško. Pogodilo ih je takvo smanjenje kazne, ali su na neki način zadovoljni time što se konačno sve okončalo. 


O puštanju na slobodu za četiri godine, advokat Bilić je pojasnio:

 

- Prema mojim saznanjima, on bi trebao sada ići u Bosnu i Hercegovinu i u Srbiju na daljnja suđenja, gdje ga čekaju sudski postupci koji su na neki način bili u prekidu dok se ovaj postupak u Hrvatskoj ne okonča. Teško je očekivati da će Paravinja ubrzo na slobodu jer se radi o iznimno teškim kaznenim djelima. 


Večernji.hr navodi i da je bilo nemoguće doći do Antonijine sestre Ane Bilić, koju je javnost dobro upoznala tokom potrage za nesretnom djevojkom, jer nije odgovarala na poruke. Kako Večernji saznaje, ona je otpočela novi život daleko od rodnih Krički i obiteljske tragedije, udala se u Rijeci, rodila djevojčicu i trenutno očekuje drugo dijete. 


No, njena i Antonijina majka Milka kazala je da čovjek koji oprosti, rastereti i sebe od svega. 


– Oprostiti za ubojstvo nije mala stvar. Ali to ne može oprostiti čovjek sam bez Boga. Nema tu snagu. Spremna sam oprostiti i kao majka i kao vjernica. U svojoj duši sam to već i učinila, da je i mom srcu lakše – rekla je majka Antonije Bilić.

 
Podsjetimo, Dragan Paravinja nepravomoćno je u martu 2016. godine osuđen na 40 godina jedinstvene kazne zatvora. Županijski sud u Splitu presudio mu je 35 godina za teško ubistvo i pokušaj silovanja maloljetne Antonije Bilić (17) u junu 2011. godine, 4 godine i 6 mjeseci za pokušaj silovanja na području BiH te 2 godine i 10 mjeseci za pokušaj silovanja Omišanke koji se dogodio sredinom 2011. godine. Kazna je objedinjena na 40 godina.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook