tv lice pod povećalom

Mirjana Hrga: 'Lakše je s Hezbolahom i Hamasom, nego s Bandićem'

Lifestyle23.09.16, 17:33h

Mirjana Hrga: 'Lakše je s Hezbolahom i Hamasom, nego s Bandićem'
Na RTL-u su me dočekali odlični kolege, kooperativni i spremni pomoći, radim posao koji je za mene prvenstveno životni poziv, a od svojih ću sugovornika i dalje inzistirati da mi odgovore na pitanja koja im postavim, govori Mirjana Hrga

 

Izvor: Jutarnji.hr

 

Al Jazeeru joj nije bilo lako napustiti, zbog kolegijalnosti i pristojnosti koja je tamo vladala. No, i na RTL-u su je također dočekali odlični kolege. U politički zanimljivim vremenima nije imala vremena za uhodavanje, brzo se snašla i našla u centru pozornosti nakon intervjua s Milanovićem i Bandićem.

 

Imam sreće, opet sam u dobroj redakciji. No, odluka da se vratim na hrvatsku medijsku scenu nakon osam godina izbivanja bila mi je uistinu dvostruki izazov. S jedne strane, Al Jazeeru nije bilo lako zamijeniti. Oni su mjerna jedinica za kolegijalnost, kulturu i pristojnost. S druge, bila sam svjesna da ću, ako se vratim, kao i uvijek biti pod posebnim povećalom. Zašto, to mi nikada neće biti jasno. Uvijek su se propitkivale moje namjere, valjda zato što nikada nisam uzela kunu mimo svoje plaće ili sjedila po političkim kabinetima.


 
Nema 100 dana

 

Ali, sve je super ispalo. Na RTL-u su me dočekali odlični kolege, kooperativni i spremni pomoći, radim posao koji je za mene prvenstveno životni poziv, a od svojih ću sugovornika i dalje inzistirati da mi odgovore na pitanja koja im postavim, govori Mirjana Hrga od čijeg je voditeljskog i uredničkog preuzimanja središnje informativne emisije RTL Danas prošlo pola godine.

 

U politički vrlo zanimljiva vremena za Hrvatsku Hrga nije imala vremena, poput Vlade, za 100 dana uhodavanja. Poslije samo nekoliko mjeseci i sama se našla u središtu pozornosti nakon dva odrađena predizborna intervjua. Zbog onoga prvog, s već bivšim šefom SDP-a Zoranom Milanovićem, dio javnosti žestoko ju je napao. Samo nekoliko dana poslije, kada je procurila snimka verbalnog napada zagrebačkoga gradonačelnika Milana Bandića na Hrgu, javnost je stala je u njezinu obranu.

 

Prošlo je šest mjeseci od vašeg dolaska na RTL. Je li vam brzo proletjelo vrijeme s obzirom na sve što se događalo?

 

- S jedne strane jest, a s druge nije.

 

20 godina u poslu

 

Kako to mislite?

- Zato što sam se ponovno morala učiti nekim stvarima za koje sam mislila da ih poznajem. Primjerice, političkoj sceni. Sve mi izgleda drugačije u smislu kulture dijaloga. To mi je bila jedna od težih spoznaja i većih izazova. Uopće nisam mogla vjerovati da je sve doživjelo takvu eroziju. U ophođenju, u dnevnoj komunikaciji, u istinitosti navoda iz istih političkih krugova. Jedan priča jedno, drugi drugo, a glasnogovornik treće. To me je zbunjivalo na početku i trebalo mi je, priznajem, dobra tri i pol mjeseca da shvatim kako stvari stoje i koliko je narod napaćen od politike i političkog bahatluka. A mislila sam da nakon 20 godina novinarstva ne postoji situacija koja bi me mogla dramatično iznenaditi.

 

Novinar i vrtić

 

Pretpostavljam da tu ciljate na intervju s Milanom Bandićem?

 

- Ma, i sa Zoranom Milanovićem. S tim da su ta dva intervjua drastično različito interpretirana u javnosti. Jer Milanović, točnije njegova politička opcija, ima brojnu sljedbu koja takve intervjue dočeka na nož i onda neselektivno i vrlo grubo, pa iskoristit ću i izraz zamagljeno, interpretira. Jer, spominje se netko tko je njima drag, opcija kojoj bi oni voljeli pripadati. I unatoč tome što vide mane, priznaju ih tek na kavi između sebe. Ali, ne daju meni da to kažem. I tu sam bila strašno napadnuta, da bi onda uslijedio intervju s osobom koja je njima manje draga, odnosno gotovo pa antipatična i onda te dižu u nebesa. To mi je licemjerje jednako neprihvatljivo.

 

Osim što je u javnost do­spjela snimka s mobitela kako Milan Bandić viče na vas da nemate pojma kakvo je stanje u vrtićima jer niste rodili, priča se i da je bilo toliko napeto da su prisutni mislili kako će doći i do fizičkog obračuna.

 

- Neću to komentirati zbog dostojanstva naše struke. Mislim da su gledatelji u tom intervjuu vidjeli sve što su trebali vidjeti, no, nažalost, čuli su nakon toga i više od onoga što su trebali čuti. I meni je žao zbog toga. Ali, ne bih to uopće komentirala. Ja sam novinar, računam na to da neke situacije mogu biti izazovne. I jedino što mogu reći jest da bi bilo izuzetno važno da javne osobe, političari, mogu kontrolirati svoje ponašanje.


 
Je li vam se ikada dogodila slična situacija u karijeri?

 

- Ovakva? Ne. Bilo mi je jednostavnije raditi s Hamasom i Hezbolahom. To tvrdim s punom odgovornošću.

 

Zvuči kao crni humor.

 

- To je istina. Iskreno, čak mislim da mene Bandić nije htio uvrijediti na toj intimnoj, privatnoj razini. Mislim da je htio reći s aspekta ‘ne dolaziš u vrtić pa ne znaš kako stvari zapravo stoje’, ali se vrlo nespretno izrazio. Ono što je mene više od toga streslo je izjava ‘previsoko si poletjela’. Ne znam što je pod time mislio. Zar novinar treba biti ponizan da bi bio prihvatljiv? Ne znam...

 

Ostatak čitajte OVDJE

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook