fit i siti

Uspješno gubljenje kilograma moguće je bez gladovanja: Saznajte kako!

Lifestyle23.09.16, 17:20h

Uspješno gubljenje kilograma moguće je bez gladovanja: Saznajte kako!
Dijeta 2+1 dopušta konzumiranje svih uobičajenih namirnica, ali naglasak stavlja na povrće. Ista savjetuje da tanjur prekrijete s dvije porcije povrća i jednom porcijom mesa

 

Kako biste liniju doveli u formu i osjećali se bolje, ne trebate se odricati omiljene hrane niti se bacati na gladovanje.


Umjesto toga prevarite oči i želudac dijetom po imenu 2+1 koja nudi uspjeh uz nekoliko korisnih savjeta. Dijeta 2+1 dopušta konzumiranje svih uobičajenih namirnica, ali naglasak stavlja na povrće. Ista savjetuje da tanjur prekrijete s dvije porcije povrća i jednom porcijom mesa.

 

Drugim riječima, kod svakog obroka, 75 posto tanjura napunite povrćem (dvije trećine), a ostatak (jednu trećinu) proteinom po želji poput mesa, ribe, jaja ili soje.

 

Korjenasto povrće i lisnato povrće koje je dostupno u ovo doba godine bogato je hranjivim tvarima i prehrambenim vlaknima koje nude osjećaj sitosti, pospješuju probavu, a uz to imaju malo kalorija. Osnovna ideja 2+1 dijete temelji se upravo na principu konzumacije više hrane s manje kalorija, odnosno odmicanje od pretjerano slanih, slatkih i masnih zalogaja. Kako biste postigli optimalne rezultate, ograničite porciju proteina na 80 grama po obroku, jedite nemasno bijelo meso pečeno s minimalno masnoća, ribu bogatu omega-3 masnim kiselinama ili vegetarijanske nadomjestke, a ostatak tanjira prekrijte ukusnim mrkvama, celerom, blitvom, kupusom ili drugom povrtnom namirnicom u sezoni. Nutricionisti govore da s dvije sedmice pridržavanja ovog režima prehrane možete izgubiti i do pet kilograma, a nakon tog perioda posezat ćete za zdravijim alternativama bez razmišljanja.

 

Brojne dijete koje u potpunosti izbacuju bilo koji oblik masnoće iz prehrane nisu dobre za vaše tijelo. Mišićima je potrebna masnoća kako bi sačuvali potrebnu energiju. Zbog toga ovaj nepravedno omražen prehrambeni sastojak mora se naći na vašem tanjuru. Ali morate znati kako nije bitna količina unosa masnoće već vrsta. Ako ne možete izbjeći razgovor o mršavljenju, bolje je da se u razgovoru usredotočite na zdrave navike, poput pravilne prehrane, bez spominjanja kilaže. Kada želimo smršaviti, prvenstveno se moramo fokusirati na to da se osjećamo bolje, da se bolje hranimo i da vježbanjem postignemo bolju fizičku formu nego da postignemo određeni broj kilograma.

 

(Oslobodjenje, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook