posložite kockice

Pričate sami sa sobom? Niste ludi, to je ustvari jako dobro za vas!

Lifestyle09.09.16, 09:05h

Pričate sami sa sobom? Niste ludi, to je ustvari jako dobro za vas!
Što ste inteligentniji, to je vaš mozak sklon nagomilavanju više različitih misli istovremeno, a tim mislima vi morate pronaći smisleni redoslijed i tok

 

Što ste pametniji, to je vjerovatnije da je vaš mozak sklon haosu, a najbolji način da saberete misli i da ih držite pod kontrolom je da porazgovarate sa samim sobom.


Ponekad uhvatite sebe kako ste se baš slatko ispričali sa samim sobom. To ne treba da vas plaši, to nije znak nikakvog potencijalnog ludila, već vaše visoke inteligencije. Što ste inteligentniji, to je vaš mozak sklon nagomilavanju više različitih misli istovremeno, a tim mislima vi morate pronaći smisleni redoslijed i tok.

 

Najbolji način za to je da rečenice izgovarate na glas i da sami čujete te rečenice. To ne samo da će vam pomoći u vizuelizaciji onoga o čemu razmišljate, već će vam pojačati koncetraciju i fokusiranje na zadatak koji obavljate, prenosi Espreso.

 

Tri razloga zašto je tako dobro popričati malo sa samim sobom:

 

1. Kada razgovarate sami sa sobom bolje upravljate svojim misaonim procesima

 

2. Ponekad moramo da sredimo naše uzburkane misli, a reči nam mogu pomoći da to učinimo. U stvari, što ste pametniji, to je vjerovatnije da je vaš mozak sklon haosu. Naše razmišljanje može postati zbunjujuće i zabrinjavajuće kad se ograniči na nematerijalan oblik.

 

3. Kada izgovorimo naše brige i frustracije, lakše se možemo nositi s njima. Struktura koju jezik daje može nam pomoći da se usredotočimo i stavimo stvari u perspektivu. Sve zvuči manje zastrašujuće u verbalnom obliku nego kada se krije u dubini ljudskog uma. Kada organiziramo naše misli i emocije rečima, lakše i djelotvornije ih možemo obraditi.

 

(Oslobodjenje, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook