HASAN HADŽIĆ/BLOG KOMENTAR

Ima li sreće u nesreći: Zašto su Sead Džafić i Kalesija u centru predizborne pažnje u BiH?!


06.09.16, 14:29h

 


 

  
Ostane li, pak, opština Kalesija rob neprolazne “ljubavi” prema učaurenim političkim strukturama, zbog kojih upravo “izdiše”, biće to svojevrsna poruka da za ovu zemlju definitivno nema nade. Zato i nastavak priče o tome - zašto su “predizborne” oči šire javnosti uprte u Kalesiju zahtijeva malo globalnog uvoda.


Međunarodni analitičari, specijalisti za jugo-istok Evrope i Balkan, proljetos su u jednoj zajedničkoj analizi aktuelnog stanja i procjeni bliskog toka događaja u najproblematičnijoj zemlji u regionu, ukazali da se upravo u ovoj ekstremnoj nesreći i agoniji svih naroda, građana, dijelova i cjeline BiH, kriju šansa i potencijal za bitnu promjenu stanja.


Tu šansu oni su prepoznali u “pogodnom ambijentu” za pojavu novih, nezavisnih političkih lidera, iza kojih stoje konkretna djela i “čiste ruke”. Naravno, za razliku od učaurenih starih političkih struktura čije su se vođe, zajedno sa svojim užim svitama i klikama, svih ovih decenija nadmetale jedino u sipanju prašine “u oči” i otimanju hljeba “iz usta”narodu. Kao prvi važan test za nove lidere i njihove domete, u pomenutoj analizi su predviđani upravo predstojeći lokalni izbori.


“Veliki marš” nezavisnih nagovještavan je prvo za područje Federacije BiH zbog komplikovanijeg sistema funkcionisanja vlasti i stalnih blokada. Polazišne teze su bile srušene iluzije naroda u dolazak preporoda s SDP-ovom vlašću, čije perjanice su pokušale u jednom mandatu pokrasti i uništiti onoliko za koliko se SDA “namučila” preko dvije decenije. Dakako da se narodu smučilo sve ovo što je uslijedilo i nakon pretanke pobjede SDA, koja se pretvorila u neprekidni koalicioni košmar.


Najprije je zaškripao i zaribao SDA-ov savez s Demokratskom Frontom, koju je narod prigrlio po inerciji ničim opravdane ljubavi prema lideru te stranke...

 

Nastavak teksta "Zašto su Sead Džafić i Kalesija u centru predizborne pažnje u BiH?!" čitajte OVDJE.

 

Stavovi izrečeni u ovom tekstu odražavaju autorovo lično mišljenje, ali ne nužno i stavove DEPO Portala.
Molimo čitaoce da se u svojim komentarima suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. DEPO Portal zadržava pravo da takve i slične komentare ukloni bez najave i objašnjenja.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook