korisni sportski savjeti

Ako želite trčati više, a bez umaranja, ovo morate znati i primijeniti

Lifestyle03.09.16, 17:40h

Ako želite trčati više, a bez umaranja, ovo morate znati i primijeniti
TRČITE svaki dan, ali nekih dana jednostavno vam ne ide. Evo korisnih savjeta kako da to promijenite

 

Da bi organizam funkcionirao kako treba mora imati dovoljnu količinu kisika, a kada trčite i dišete krivo sve se više i više umarate
   

TRČITE svaki dan, ali nekih dana jednostavno vam ne ide. 

 

Znate naravno da na vašu energiju utječe štošta - količina sna, nivo stresa, prehrana, ali utječe i način na koji dišete. Da bi organizam funkcionirao kako treba mora imati dovoljnu količinu kisika, a kada trčite i dišete krivo sve se više i više umarate. 

 

Zato disanje mora biti pravilno.

 

Naučite disati dublje 

 

Pluća su tek nešto manja od našeg prsnog koša no ljudi najčešće koriste samo gornji dio tog organa. Morate naučiti disati dublje kako bi se vaša pluća mogla napuniti zrakom i potisnuti dijafragmu čime ćete i u mozak dovesti puno više kisika te spriječiti vrtoglavice i mučnine. I ne samo to, naravno - kada se jednom naučite disati duboko primijetit ćete koliko vam je naglo porasla vaša izdržljivost. 

 

Dišite u ritmu koraka 

 

Ne sa svakim korakom već s nekoliko njih. Udahnite i prebrojte koliko vam koraka treba do trenutka kada će te izdahnuti i jednostavno uzmite taj broj za pravilan ritam trčanja i disanja. Ukoliko trčite umjereno ili sporo bit će vam potrebno napraviti nekoliko koraka, a ako trčite bržim tempom tada i dišite brže, ali u pravilnim razmacima. 

 

Dišite kroz nos 

 

Posebno u hladnijim danima. Tako ćete spriječiti navale hladnog zraka u pluća koji je suh i koji će iritirati vaša pluća ne dajući im da rade pravilno. 

 

Osim toga, disanje na nos omogućit će vam i dublje i efikasnije udahnuti zrak zbog čega ćete postati izdržljiviji - čak i kod nižih temperatura. 

 

(Index.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook