bez aditiva i vještačkih sastojaka

Sezona je paradajza: Isprobajte ovaj recept za ukusni domaći kečap

Lifestyle21.08.16, 20:11h

Sezona je paradajza: Isprobajte ovaj recept za ukusni domaći kečap
U sezoni paradajza donosimo recept za domaći kečap i par trikova kako jednostavno sterilizirati posude u kojima ćete ovako pripremljeni kečap i čuvati

 

 Trebat će vam:

 

1 veliki crveni luk
pola komorača
1 stabljika celera
maslinovo ulje
2 češnja češnjaka
pola svježeg čilija
šaka svježeg bosiljka
1 žličica sjemenki korijandera
2 klinčića
sol
papar
500 g zrelog paradajza
500 g pelata
4 žlice vinskog octa
60 g smeđeg šećera

 

sok od paradajza


 

Priprema:

 

U zdjelu ulijte maslinovo ulje, rajčice, pelate, nasjeckani crveni luk, nasjeckani komorač, nasjeckani celer i češnjak, sjemenke korijandera, sol, papar i klinčiće. Kuhajte na laganoj vatri oko 15 minuta. Zatim dodajte jednu i pol veliku šalicu vode. Nastavite kuhati dok se tekućina ne reducira za pola. Maknite s vatre i dodajte listove bosiljka. Sve usitnite u blenderu i zatim procijedite kroz sito. Vratite na vatru i dodajte ocat i smeđi šećer. Kuhajte na laganoj vatri dok se šećer ne rastopi i dok ne dobijete onu klasičnu gustoću kečapa. Isprobajte i začinite dodatno po okusu. Kečap stavite u sterilizirane teglice ili boce.


 

Sterilizacija boca ili teglica


Najbolji način da sterilizirate svoje teglice jest da ih prvo dobro operete u toploj vodi s deterdžentom. Zatim ih ostavite da se osuše na krpi. Stavite ih u veliku posudu s vodom i prokuhajte oko 15 minuta. Pazite da budu u potpunosti prekrivene vodom. Nakon što su prokuhale, izvadite ih hvataljkama iz vruće vode. Sterilizirajte i hvataljke tako da ih umočite u vrelu vodu na par minuta. Ulijte kečap i dobro zatvorite. Pustite da se sve ohladi na sobnu temperaturu i gotovi ste!

 

(Jutarnji.hr/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/em)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook