sve je stvar krvi

Ako ste se pitali: Otkriveni pravi uzroci većine migrena

Lifestyle11.07.16, 08:51h

Ako ste se pitali: Otkriveni pravi uzroci većine migrena
Iako su geni iz istraživanja tek sada povezani s pojavom migrena, oni su od prije poznati kod slučajeva vaskularnih bolesti, slabljenja mišića i krvnih žila, ali i problema s arterijama

 

Ako je vjerovati rezultatima nedavnog istraživanja, migrena se uglavnom javlja uslijed problema u opskrbi glave krvlju. Naime, objedinivši podatke iz čak 22 neovisna istraživanja gena vezanih uz probleme s migrenom, a u sklopu kojih su prikupljeni podaci od 60.000 bolesnika iz 12 zemalja, utvrđeno je da čak 38 grupa gena ima utjecaj na pojavu migrene, od kojih je 28 registrirano prvi put.

 

Neurološki problem

 

Istraživanje koje su proveli znanstvenici pri International Headache Genetics Consortium (IHGC) uhvatilo se ukoštac s dugogodišnjom nedoumicom o primarnom uzroku migrene, gdje su se vremenom izdvojile dvije struje, od kojih jedna zastupa ideju kako je ona rezultat problema krvožilnog sistema, odnosno opskrbe krvlju, dok druga zastupa ideju kako je riječ o prvenstveno neurološkom problemu.

 


Iako su geni iz istraživanja tek sada povezani s pojavom migrena, oni su od prije poznati kod slučajeva vaskularnih bolesti, slabljenja mišića i krvnih žila, ali i problema s arterijama. Istraživanje je pokazalo da su migrene umnogome uvjetovane problemima s krvnim žilama i mišićima. U ovom novom, opsežnom istraživanju, otkrivene su desetine rizičnih genetskih faktora.


“Rezultati ovog genetičkog istraživanja prvi su korak ka razvoju pojedinačnih, ciljanih tretmana ove iznimno složene bolesti. Mi doktori odavno znamo kako se pacijenti koji boluju od migrene razlikuju jedni od drugih i kako lijekovi koji djeluju kod jednih nemaju nikakvog učinka na druge”, izjavio je John-Anker Zwart iz Oslo University Hospital.

 


Ipak, valja naglasiti kako su prethodna istraživanja na genima dobivenim iz moždanog tkiva također pokazala povezanost tih gena i migrena, ali što ovdje nije bio slučaj, i to iz jednostavnog razloga jer nije bilo dovoljno uzoraka moždanog tkiva. Osim toga, istraživanje je pokazalo kako se uzrok migrena ponekad može kriti i u ionskim kabalima živčanog sistema, koji pomažu u prenosu neuralnih signala, a što će biti značajno područje proučavanja ove bolesti u budućnosti. Migrena je primarna glavobolja benignog (dobroćudnog) toka, ali često onesposobljavajuća.

 

Liječenje migrene

 

Liječenje migrene sastoji se u primjeni profilaktičke terapije i direktne terapije migrenskih ataka. Ovo ovisi o broju ataka u posmatranom periodu, njihovom intenzitetu i dužini trajanja, kao i intenzitetu autonomnih pratećih događanja (mučnina i povraćanje).

 

(Oslobodjenje, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook