pa da vidimo

Po prvi put: UEFA će objaviti iznose plata svojih najviših zvaničnika

Sport09.07.16, 16:10h

Po prvi put: UEFA će objaviti iznose plata svojih najviših zvaničnika
Izvršni komitet UEFA-e objavio je danas da će kreirati tročlano vijeće za nadgledanje "pitanja koja se odnose na naknade" višeg mendžmenta, među kojim su predsjednik i generalni sekretar UEFA-e

 

Evropska fudbalska asocijacija (UEFA) saopćila je da će javno objaviti detalje o platama predsjednika i drugih visokih zvaničnika tog fudbalskog tijela što će biti prvi put da se ova kuća fudbala odlučila na ovakav korak.

 

Izvršni komitet UEFA-e objavio je danas da će kreirati tročlano vijeće za nadgledanje "pitanja koja se odnose na naknade" višeg mendžmenta, među kojim su predsjednik i generalni sekretar UEFA-e.

 

Ovaj potez uslijedio je nakon što je Svjetska fudbalska federacija (FIFA) u martu ove godine objavila da je dugodišnji, a sada suspendovani predsjednik FIFA-e Sepp Blatter, imao plaću od tri miliona dolara 2015. godine. Njegova plaća ranije je bila i veća jer je dobijao i takozvane bonuse od profita Svjetskih fudbalskih prvenstava.

 

Blatter je suspendovan zajedno sa bivšim UEFA-inim predsjednikom Michelom Platinijem zbog sporna dva miliona američkih dolara koliko je Blatter uplatio Platiniju.

 

UEFA, međutim, nikada nije javno objavila koliku plaću je imao njen tadašnji predsjednik. Sa druge strane, objavljeno je samo da su troškovi UEFA-e iznosili oko 80,2 miliona dolara odnosno 72,6 miliona eura u periodu od 2014. do 2015.

 

Odluka o tome ko će doći na mjesto Platinija bit će donesena 14. septembra ove godine u Atini.

 

Zasad je glavni favorit za tu poziciju Aleksander Čeferin (38) koji od 2011. godine predsjedava Fudbalskim savezom Slovenije, a do danas ima sigurnu podršku 18 od 55 nacionalnih saveza članica uoči predstojećih izbora.

 

Do tada je privremeni generalni sekretar UEFA-e Theodore Theodoridis.

 

(AA/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook