nevjerovatno ljekovit

'Čudo' zvano krastavac: Devet važnih razloga zašto ga morate jesti

Lifestyle07.07.16, 16:37h

'Čudo' zvano krastavac: Devet važnih razloga zašto ga morate jesti
I oni koji u njemu nisu do sada uživali tako često, treba da saznaju devet razloga zbog kojih ova vrsta povrća mora da bude sastavni deo naših trpeza

 

Može li ljeto bez krastavaca? Naravno da ne. A kad nam je već dostupan na svakom koraku, treba da maksimalno uživamo u njemu. I to ne samo zbog dobrog ukusa, ova vrsta povrća veoma pozitivno utiče na naše zdravlje. Zapravo, ima devet pozitivnih efekata na naš organizam.


 
Krastavac je i omiljena namirnica velikog broja ljudi. I njegovi ljubitelji, i oni koji u njemu nisu do sada uživali tako često, treba da saznaju devet razloga zbog kojih ova vrsta povrća mora da bude sastavni deo naših trpeza.


 
1. Sadrži pravo carstvo vitamina i minerala


 
Čak i njegovo ime djeluje osvježavajuće! Bogat je vitaminima i mineralima, poput vitamina K, C, vitamina B grupe, kalijuma, mangana, bakra. Svi ovi sastojci revitalizuju naše zdravlje.


 
2. Štiti mozak


 
Krastavac sadrži flavonoid fizetin, organsko jedinjenje koje ima ključnu ulogu u očuvanju moždanih funkcija. Poboljšava pamćenje i čuva nervne ćelije od posljedica starenja.
U njegovu korist govore i istraživanja. Jedno od njih, spovedeno na miševima, pokazalo je da fizetin čuva sposobnost učenja i pamćenja od dejstva Alchajmerove bolesti.  


 
3. Bogat je antioksidansima

 


Krastavac sadrži velike količine antioksidanata. Pomenuli smo vitamin C, a tu je i beta-karoten. Važan njegov dio su flavonoidi, poput kvercetina, apifenina, luteolina i kempferola. Kvertecin je antioksandt koji sprečava oslobađanja histamina, što ga čini prirodnim lijekom protiv alergija. Ovako bogat sastav krastavca čini ga odličnim borcem protiv kancera i srčanih oboljenja.


 
4. Sprečava upale


 
Ova vrsta namirnica je veoma efikasna u sprečavanju upala. Studije sprovedene na životinjama su dokazale da krastavci umiruju neželjene upale i da sprečavaju dejstvo proupalnih enzima.


 
5. Bori se protiv kancera


 
U krastavcu ima i polifenola, lignana, koji imaju imaju jako antioksidativno dejstvo i koji smanjuju rizik od raka dojke, maternice, jajnika i prostate. Sličnu funkciju imaju i fitonutrijenti, koji takođe štite od kancerogenih oboljenja.


 
6. Čuva zdravo varenje


 
Krastavac je bogat vodom i vlaknima, koji su neophodno za zdravo varenje. Podiže pH vrednost u stomaku i tako ublažava lučenje kiseline u želucu. Pojedina njegova vlakna olakšavaju i ubrzavaju pražnjenje crijeva sprečavajući pojavu zatvora.  


 
7. Sprečava neprijatan zadah


 
Ova namirnica sprečava neprijatan zadah i uništava bakterije u ustima. Dovoljno je da, uz redovnu oralnu higijenu, pojedete parče krastavca. On je zadužen za svježinu daha jer smanjuje višak toplote u stomaku, što se smatra jednim od uzročnika neprijatnog mirisa usne duplje.


 
8. Štiti od stresa


 
Kompleks vitamina B, B1, B5, B7 iz krastavca ublažava nervozu i smanjuje negativne posljedice stresa. Sprečava i pojavu anksioznosti.
 


9. Zasiti nas, a ne goji


 
Krastavac sadrži hranljive materije i malo kalorija, te je zato odlična hrana. Daje dugotrajan osjećaj sitosti i sprečava pojavu viška kilograma.

 

(Zena.rs, DEPO, BLIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook