olakšajte sebi program

Kad je planiranje godišnjeg noćna mora: Ne znate ni kuda ni s kim, a ni s čim? Probajte s ovih pet koraka!

Lifestyle23.06.16, 15:02h

Kad je planiranje godišnjeg noćna mora: Ne znate ni kuda ni  s kim, a ni s čim? Probajte s ovih pet koraka!
Ako vam je u planu provesti te dane na putovanju, sada je doista krajnje vrijeme da donesete odluku o tome kamo želite otići


   

LJETO je napokon i službeno počelo pa svi jedva čekamo godišnji odmor. Ako vam je u planu provesti te dane na putovanju, sada je doista krajnje vrijeme da donesete odluku o tome kamo želite otići. Da bismo vam olakšali, u nastavku donosimo nekoliko koraka kojima ćete planiranje svog odmora pretvoriti u zabavu.

 

Razmislite o svojim željama i afinitetima


 
Prilikom planiranja putovanja važno je odlučiti i što zapravo želite od njega. Razmislite o tome je li vam važno obilaziti kulturne znamenitosti, zabavljati se u noćnim izlascima, planinariti, otkrivati tajne podmorja i upisati tečaj ronjenja ili nešto drugo. Želite li svakodnevno osjetiti adrenalin ili ste za mirno izležavanje na plaži i čitanje knjige? Odgovara li vam topla ili ponešto hladnija klima? Za mnoge ljude putovanje ima dublje značenje od samih slobodnih dana. To je prilika kada možete raditi ono što vi želite i zato je izuzetno važno da ga organizirate baš po svojoj mjeri.


 
Odredite destinaciju


 
Bilo da je riječ o Europi, Hrvatskoj ili odmoru na drugim kontinentima, bitno je da željene destinacije svedete na minimum i odlučite o onoj na kojoj želite provesti nekoliko dana. Želite li biti blizu obitelji ili pak se odmoriti od svih i svega? Je li vam važno da imate pristup dućanima i općenito civilizaciji ili maštate o odmoru u svjetioniku? Neka to doista bude destinacija koja je idealna za vas i vaše želje kako biste s guštom proveli svoj odmor upravo tamo i pamtili ga do kraja života.


 
Ništa bez budžeta


Gotovo najvažnija stavka prilikom planiranja godišnjeg odmora je novac. Ovisno o budžetu kojim raspolažete, trebate planirati i sve ostalo, od smještaja, prijevoza, hrane do svih planiranih aktivnosti. Nema potrebe za dizanjem kredita da biste si mogli priuštiti avionsku kartu do relacije na koju realno možete i drugim prijevoznim sredstvima ili da biste četiri dana boravili u luksuznom apartmanu s pet zvjezdica. Budite kreativni i otvorenog uma i prema drugim angažmanima ljetovanja. Dijeljenje apartmana ili kampiranje pod otvorenim nebom s prijateljima s fakulteta ili srednje škole, ako zajedno putujete, može biti daleko zabavnije nego ispijanje šampanjca u luksuznom restoranu. Ipak, konačna odluka je na vama. I vašem novčaniku.


 
Termin putovanja


 
Prije nego što odlučite kada želite putovati i kada ćete uzeti godišnji (ako imate mogućnost biranja), uzmite u obzir i termin putovanja. Tijekom naših ljetnih mjeseci u nekim tropskim zemljama vlada sezona monsuna kada nije preporučljivo ići na put, dok tijekom kršćanskih i državnih praznika neke europske države imaju ograničeno radno vrijeme pa će time i brojni restorani, muzeji i druge ustanove biti izvan dosega. Ako vas pak posebno zanima neki festival koji dugo želite vidjeti, raspitajte se kada se održava pa uskladite termine.


 
Ko su vaši suputnici?


 
Nemojte zaboraviti uzeti u obzir i tko putuje s vama. Putujete li s prijateljima ili sami s partnerom, organizacija će ipak biti ponešto drugačija nego ako putujete s djecom. Sa svojim suputnicima dogovorite tko će se oko čega pobrinuti, kako ćete rasporediti smještaj, kojim ćete prijevoznim sredstvom putovati, kada ćete i kako platiti troškove i slično. Međutim, ako ste pronašli idealnu destinaciju za sebe, no niko koga poznajete ne dijeli vaše oduševljenje, zašto ne biste otišli sami ili pak na nekima od portala posvećenih putovanjima pronašli partnera? Bit će to avantura za pamćenje.

 

(Index, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)
 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook