mršajte siti i zdravi

Planetarno popularna 'vikinška dijeta' topi kilograme širom svijeta: Isprobajte!

Lifestyle17.06.16, 08:52h

Planetarno popularna 'vikinška dijeta' topi kilograme širom svijeta: Isprobajte!
Vikinška ili nordijska dijeta je, dakle, fokusirana na to da se jede hrana bogata omega-3 kiselinama, a izbjegava prerađena i hrana bogata zasićenim mastima

 

Kako izgleda i šta obuhvata vikinška dijeta o kojoj svi pričaju i zbog koje je Holivud poludio? Kakva Atkinsonova, mediteranska ili dijeta po krvnim grupama - vikinška dijeta je prava stvar, ako je vjerovati (samo) čitavom Holivudu.

 

I, nažalost, nije u pitanju ništa vezano za neodoljivog Aleksandera Skarsgarda, već je riječ o dijeti ili, bolje rečeno, režimu ishrane koji uključuje mnogo ribe, žitarica, korjenastog povrća, voća i ulje od repice.

 

Vikinška ili nordijska dijeta je, dakle, fokusirana na to da se jede hrana bogata omega-3 kiselinama, a izbjegava prerađena i hrana bogata zasićenim mastima.

 

Dijetu su osmislili kuvari Rene Redzepi i Klaus Mejer kao regionalni pokret koji će raditi na informisanju javnosti o štetnosti prerađene hrane, aditiva u namirnicima, visokorafiniranih žitarica i masovnoj proizvodnji živine i mesa.

 

U svom restoranu "Noma", ova dva vizionarska kuvara su sastavila čitav jedan meni od divljači, morske ribe, korjenastog povrća i cijelih žitarica koji je, tokom godina, prerastao u način ishrane koji se praktikuje (uz manje izmjene prilagođene podneblju) širom svijeta.

 

A prema smjernicama koje je usvojio Nordijski savjet ministara 2005. godine, idealan sedmični meni vikinške dijete podrazumijeva sljedeće: meso 3 x sedmično morski plodovi 2 x sedmično vegetarijanska jela 2 x sedmično  neograničene količine korjenastog povrća, voća i orašastih plodova i cijelih žitarica.

 

Za vikinšku dijetu se tvrdi da sprečava upalne procese u organizmu, topi kilograme, snižava visok pritisak, smanjuje rizik od dijabetesa, a istovremeno i simptome ove bolesti, kao i da smanjuje rizik od ateroskleroze (bolest zapušenih arterija). 


 

(Nezavisne, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook