umanjuju rizik od bolesti

Odlični razlozi zašto da što više mahunarki odmah uvrstite u svoju ishranu

Lifestyle03.06.16, 15:33h

Odlični razlozi zašto da što više mahunarki odmah uvrstite u svoju ishranu
ORGANIZACIJA za prehranu i poljoprivredu UN-a, FAO, proglasila je 2016. Međunarodnom godinom mahunarki, s ciljem podizanja svijesti o važnosti proteina i zdravstvenim koristima svih vrsta graha i graška



Mahunarke, između ostalih, slanutak (leblebije), grašak, grah i leća, bi trebale bi biti sastavni dio prehrane svakog pojedinca iz razloga što sadrže velike količine aminokiselina i bjelančevina biljnog porijekla
   

ORGANIZACIJA za prehranu i poljoprivredu UN-a, FAO, proglasila je 2016. Međunarodnom godinom mahunarki, s ciljem podizanja svijesti o važnosti proteina i zdravstvenim koristima svih vrsta graha i graška. 

 

Mahunarke, između ostalih, slanutak, grašak, grah i leća, bi trebale bi biti sastavni dio prehrane svakog pojedinca iz razloga što sadrže velike količine aminokiselina i bjelančevina biljnog porijekla. 

 

Mahunarke umanjuju rizik obolijevanja od hroničnih bolesti kao što su rak i dijabetes te pomažu u borbi protiv pretilosti. 

 

Svjetska zdravstvena organizacija ističe da bi se 80% slučajeva bolesti srca, moždanih udara i dijabetesa tipa 2 te 1/3 obolijevanja od karcinoma moglo prevenirati eliminacijom rizičnih faktora te zdravim prehrambenim navikama, a čija su izrazito bitna komponenta upravo mahunarke.

 

Mahunarke pozitivno utječu i na okoliš iz razloga što sadrže brojne elemente koji utječu na poboljšanje plodnosti tla. 

 

Nadalje, uzgoj mahunarki zahtijeva višestruko manje količine vode nego uzgoj životinja, a njihovim uzgojem emitira se i do 20 puta manje CO2. 

 

(Index, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook