Premijer liga BiH

Željo nema ni teoretske šanse za Evropu, Borac se ipak nije spasio

Sport15.05.16, 20:47h

Željo nema ni teoretske šanse za Evropu, Borac se ipak nije spasio
Olimpic ostaje u Premijer ligi BiH, iz koje ispada Borac

 

Zrinjski, Sloboda i Široki idu u Evropu, a Sarajevo će sačekati srijedu i revanš finala Kupa BiH u kojem će navijati za Tuzlake, koji ih trofejom mogu odvesti sa četvrtog mjesta do kvalifikacija za Evropsku ligu, epilog je posljednjeg kola Premijer lige u kojoj će slijedeće sezone igrati 12 timova.

 

Među njima, uz pomenuti Borac, neće biti Slavije, Travnika, Drine, Rudara i Velež, koji će povratak pokušati izboriti kroz Prvu ligu Federacije i Prvu ligu RS-a, koja je sada bogatija za čak četiri tima.
 

Zapravo, u Premijer ligi BiH, uz ekipu koja će ući, iz RS-a se trenutno se takmiči samo Radnik iz Bijeljine, koji ima priliku osvojiti svoj prvi trofej u historiji, ukoliko na domaćem terenu sačuva prednost protiv Slobode u revanšu finala Kupa BiH.


Bijeljinci su na Tušnju odigrali 1:1 i dovoljan im je remi bez pogodaka, ali i bilo kakva pobjeda kako bi otišli u Evropu, kojoj se nada i tim sa Koševa, koji je u potpunosti podbacio protiv Olimpica.

 

Vukovi su na Koševo stigli sa namjerom da pobjedom obezbijede opstanak, u čemu su na kraju i uspjeli, a Sarajevo je odigralo jednu od lošijih sezona u posljednjih nekoliko godina.

 

Ipak, spas bi mogla donijeti Sloboda, koja želi trofej u Kupu, do kojeg će pokušati doći bez kapitena Zajka Zebe, koji je kažnjen sa dva susreta neigranja, zbog crvenog kartona.

 

Radnik dočekuje odmoran ovaj susret, s obzirom na to da je u Široki Brijeg poslao juniorski sastav, koji je na Pecari poražen sa ubjedljivih 5:0.

 

Uostalom, Slavko Petrović već odavno kalkuliše sa sastavom, a očito je da je sve podredio Kupu, dok su Tuzlaci imali znatno teži posao u prvenstvu, boreći se donedavno i za naslov prvaka.

 

Zrinjski je u posljednjem kolu potvrdio naslov trijumfom nad Slobodom od 2:1 i tako (p)ostao jedina ekipa iz naše lige, koja nije doživjela poraz na proljeće, te će našu zemlju predstavljati u kvalifikacijama za Ligu prvaka.

 

Željo je u Lukavici, lišen usluga nekoliko prvotimaca, imao u jednom trenutku četvrto mjesto, s obzirom na to da je vodio sa 1:0 protiv Slavije, ali je nadu plavima ukrao Spalević, golom u 88. minuti za 1:1.

 

Borcu je za ostanak trebala pobjeda nad Vitezom i poraz Olimpica, ali se ništa od toga nije desilo. U Banjoj Luci je bilo 2:2, pa će tim sa Vrbasa morati ponovo u niži rang.


(Oslobodjenje.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook