sjajni bh. teniser

Džumhur: Nakon pobjede nad Nadalom, nisam mogao zaspati...

Sport28.03.16, 09:42h

Džumhur: Nakon pobjede nad Nadalom, nisam mogao zaspati...
Savladao je nekada najboljeg igrača na svijetu, trenutno petog na ATP listi, legendarnog Španca Rafaela Nadala

 

Izvor: Vijesti.ba, Razgovarao: Denis Huseinbegović

 

Nakon najveće pobjede u svojoj karijeri, Damir Džumhur govori za Vijesti.ba. Savladao je nekada najboljeg igrača na svijetu, trenutno petog na ATP listi, legendarnog Španca Rafaela Nadala.


Kako se osjeća najbolji teniser BiH nakon najveće pobjede? Da li si svjestan šta si napravio i kako se osjećaš dan poslije?

 

 Osjećam se dobro, ali sam iscrpljen. Meč je zaista bio težak, nisam mogao zaspati do 3 sata ujutro, što od uzbuđenja, ali osjećao sam i bolove u laktu. Pregled je pokazao da nije ništa strašno i svakako ću biti spreman za naredni meč. 

 

Zanima me tvoj komentar na drugi gem, tačnije na prvi gem kada si ti servirao. Imao si više od 30 servisa, spasio si devet break lopti i na kraju si izjednačio na 1:1?

 

Mislim da su prva dva gema trajala 16 minuta, a prvi gem koji je dobio Nadal trajao je 2 minute pa možete zamisliti kako sam se osjećao. Samo 14 minuta sam servirao, borio se, vraćao nemoguće i uspio sam izjednačiti. Zbog toga sam mogao platiti visoku kaznu, jer mi se nakon tog gema mantalo, bio sam strašno žedan i Nadal je do kraja rutisnki odradio posao i poveo je sa 1:0. U pauzi sam tražio pomoć ljekara, dali su mi samo tablete za želudac. Popio sam dvije i one su mi pomogle da se smirim i drugom setu je Nadal imao probleme slične mojim koje su kasnije uvjetovale i njegovo povlačenje sa terena. Stvarno smo igrali u skoro pa nemogućim uslovima. 

 

Bez obzira na sve pokazao si snagu, pokazao si da imaš kvalitet, i da se možes nositi sa najboljima. 

 

 Dobro sam igrao, i žao mi je što je Nadal predao. Molio sam Boga da nastavi meč pa makar ja i izgubio, ali zaista sam u tim trenucima izgledao dobro. Kada sam u drugom setu napravio brejk za 5:4 znao sam da mogu dalje jer sam vidio da on pada. Ipak u tenisu je tako, sada sam dobio Nadala, već za sedam dana mogu izgubiti od puno lošije rangiranog igrača. 

 

Sada svi očekuju da ćeš lako proći među 16 najboljih? Savladao si 41. Igrača na svijetu Mayera, 5. Igrač svijeta ti je nakon odlične igre predao meč. Pred tobom je sada 90. Igrač na svijetu i svi vjeruju u tvoju pobjedu protiv Kazahstanca Kukushkina. Kakva su tvoja očekivanja?

 

Naredni meč nikako neće biti lagan. Obojica smo možda malo i umorni, ali pogledajte njegovu formu. Na Davis Cupu igrao je protiv Đokovića, vodio 2:1 pa je ipak izgubio sa 3:2. Ima četiri vezane pobjede i u dobrom je ritmu. Bit će teško ali ne i nemoguće. Vjerujem u sebe, u svoje mogućnosti i učinit ću sve da prođem dalje. 

 

Čestitke stižu sa svih strana, od navijača, sportista, prijatelja, a prvi ti je čestitao Novak Đoković. Koliko ti znači podrška koju dobijaš?

 

Još se nisam svima ni zahvalio, ali zaista sam sretan kada vidim koliku podršku imam. Istina je da ja tenis igram za sebe, ali ja predstavljem Bosnu i Hercegovinu sa svakim svojim nastupom i želim da su svi  sretni zbog mene i kada je tako drago mi je. Prvi mi je čestitao „Nole“, njega sam prvog sreo nakon što sam napustio teren i rekao mi je: „Ako ti je Nadal predao, onda znači da si izuzetno spreman. Čestitam i samo naprijed“! 


To su riječi koje mi puno znače, jer Nadal je prvi put predao meč nakon više od pet godina i to me tjera naprijed. 

 

Kakvi su planovi za dalje, koji su turniru u planu i kada ćeš u Sarajevo?

 

 Bez obzira na sve ja se vraćam kući kada ovdje završim sa igranjem. Dolazim u Sarajevo i u BiH, ali sve zavisi od narednog meča. Ako pobjedim osigurao sam Rolland Garros i ne moram igrati neke turnire, ako izgubim, onda dolazim kući na sedam dana i nakon toga idem u Napulj igrati turnir kako bih ostvario plasman na naredni Grand Slam. 

 

Puno ti hvala za izdvojeno vrijeme i sretno sutra protiv Kukushkina, čujemo se nakon meča, nadam se sa dobrim vijestima.

 

Hvala vama puno, pozdrav svima koji me podržavaju i samo za kraj da svim Bosancima i Hercegovima koji slave poželim Sretan Uskrs!  

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook