Riječ selektora

Evo šta kaže Baždarević o igri Zmajeva u Luksemburgu: Novajlijama ne zamjeram, ali protiv Švicarske ćemo...

Sport27.03.16, 16:47h

Evo šta kaže Baždarević o igri Zmajeva u Luksemburgu: Novajlijama ne zamjeram, ali protiv Švicarske ćemo...
Osjetilo se svakako neigranje standardnih Lulića, Spahića, Kolašinca... s kojima će Baždarević, ako je suditi prema jučerašnjim selektorovim riječima, početi duel protiv snažne selekcije Švicarske


Naša fudbalska selekcija u svojoj prvoj utakmici ove godine nadigrala je u prijateljskom meču domaći sastav Luksemburga s ubjedljivih 3:0, rezultatom koji svakako ostavlja pozitivan dojam, ali koji bi lako prevario sve one koji nisu posmatrali izdanje izabranika Mehmeda Baždarevića tokom 90 minuta meča.

 

Istina, utakmica je bila prijateljskog karaktera protiv mnogo slabijeg i neatraktivnog sastava, ali se teško oteti dojmu da je sve to moglo i moralo izgledati dosta bolje, pogotovo u prvom poluvremenu kada kombinovani sastav zmajeva u više navrata nije imao ideju kako doći do protivničkog gola, a akcije su uglavnom bile nepovezane uz dosta izgubljenih lopti. Kasnije, ulaskom iskusnih Pjanića i Džeke, ali i novajlija Matea Sušića i Harisa Duljevića, naš tim je djelovao dosta povezanije na terenu, a rezultat su i tri gola u zadnjih 20 minuta meča.

 

Osjetilo se svakako neigranje standardnih Lulića, Spahića, Kolašinca... s kojima će Baždarević, ako je suditi prema jučerašnjim selektorovim riječima, početi duel protiv snažne selekcije Švicarske.

 

- Ne bih se složio da je ova početna jedanaestorka bila slaba, ali mogu reći da ćemo protiv Švicaraca utakmicu početi u iskusnijem sastavu. Ponovo ću pružiti priliku svim igračima, a igrat će i ovi što su odmarali, kazao je selektor u razgovoru za naš list, te se potom još jednom osvrnuo na utakmicu u Luksemburgu, koja, čini se, ni Mešu nije previše zadovoljila.

 

- Ako uzmem u obzir protivnika koji u startu nije privukao veliku pažnju, ali koji itekako zna da se postavi na terenu, i tome dodam izmiješan sastav u kojem neki igrači prvi put igraju skupa, što je donijelo i određeni automatizam na kojem im ne mogu zamjeriti, onda sam zadovoljan viđenim. Možda sam od pojedinaca očekivao više, tehničkih grešaka je, istina, bilo, ali sam zadovoljan zalaganjem. Mislim da bi jedan gol u prvom dijelu dosta toga promijenio i da bi utakmica krenula u drugom smjeru, dodao je selektor.

 

Ono što se moglo primijetiti na terenu jeste dobra komunikacija između Rominog trojca Zukanović - Pjanić - Džeko, od čije bi dobre uigranosti na zelenom travnjaku itekako mogla ovisiti igra kompletnog tima.

 

Pozitivna stvar

 

Pjaniću je uloga glavnog kreatora igre u našem timu sada olakšana, jer jedna od specijalnosti defanzivca Rimljana Zukanovića jeste i odlično iznošenje lopte na protivničku polovicu, pa će Pjanić, Džeko i ostali ofanzivci imati dodatnu pomoć.

 

- Kad bismo mogli još kojeg igrača prodati u Romu, bilo bi idealno, našalio se selektor našeg nacionalnog tima.

 

(Oslobodjenje, DEPO, BLIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook