Naslijedio Seppa Blattera

Gianni Infantino izabran za predsjednika FIFA-e

Sport26.02.16, 18:51h

Gianni Infantino izabran za predsjednika FIFA-e
Nakon drugog kruga glasanja, koje je u petak održano u Cirihu, za predsjednika Svjetske fudbalske federacije (FIFA) izabran je Gianni Infantino, javio je BBC

 

Infantino je sa 115 glasova izabran za novog predsjednika Svjetske fudbalske federacije, dok je šeik Salman bin Ebrahim al Khalifa, koji je također ušao u drugi krug, osvojio 88 glasova. 


U drugom krugu glasanja jedan od dva preostala kandidata morao je dobiti najmanje 104 glasa kako bi postao novi predsjednik FIFA-e, prenijela je Anadolija.

 

Nakon prvog kruga glasanja na Vanrednom kongresu FIFA otpali su princ Ali bin al Hussein i Jerome Champagne, dok je Tokyo Sexwale uoči početka glasnja povukao svoju kandidaturu.

 

Infantino je u prvom krugu osvojio 88 glasova, a šeik Salman 85, iza njih je bio al Hussein sa 27 i Champagne sa sedam. 

 

Joseph Sepp Blatter se nije pojavio na Vanrednom kongresu u Cirihu kako bi predao vlast svom nasljedniku. Razlog je jednostavan, a to je šestogodišnja zabrana obavljanja bilo kakvog posla u fudbalu, koja mu je od strane FIFA izrečena zbog finansijske zloupotrebe položaja. Švajcarac je proveo 17 godina na čelu FIFA, od juna 1998. do suspenzije u oktobru prošle godine.

 

(Anadolija/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook