Što kasnije, to bolje

Roditi prvo dijete u tridesetim je zdravije nego u dvadesetima, najranjivija grupa samohrane majke

ŽENA iN03.01.16, 17:58h

Roditi prvo dijete u tridesetim je zdravije nego u dvadesetima, najranjivija grupa samohrane majke
U ovom istraživanju sudjelovalo je 3.500 žena, koje su rođene ’60-ih godina i rodile su prvo dijete do svoje 35-te godine

 

Šta je za ženino zdravlje bolje, roditi ranije ili u zrelijim godinama, pitanje je koje su naučnici Univerziteta u Ohiou istraživali od 1979. godine do 2008. godine. Godinama su pratili zdravstvena stanja majki, a rezultati su srušili mit kako je za ženino zdravlje bolje da rodi dok je “još mlada”.

 

Istraživanja su pokazala, žene koje su prvo dijete rodile u dobi između 25. i 35. godine, u svojim četrdesetima su bile znatno zdravije od žena koje su prvi puta zatrudnile i rodile u tinejdžerskoj dobi, između 15 i 19 godina starosti ili početkom dvadesetih, između 20-te i 24-te godine života.

 

U ovom istraživanju sudjelovalo je 3.500 žena, koje su rođene ’60-ih godina i rodile su prvo dijete do svoje 35-te godine.

 

Sve sudionice ispitivanja dva puta su godišnje ispunjavale upitnik o zdravlju. Prema prikupljenim podacima, stručni tim koji je predvodila naučnica Christy Williams, nedvojbeno je utvrdio kako su žene, koje su kasnije rodile, u srednjim godinama bile znatno zdravije od žena koje su rađale ranije.

 

Zanimljivo je i to da je na zdravstveno stanje žena bitno utjecalo kako je žena živjela, u braku ili je bila samohrana majka. One žene koje su rodile kasnije i bile u braku, ujedno su bile zdravije od samohranih majki.

 

Zaključci ovog istraživanja se, stoga, ne odnose na samohrane majke.

 

Što se muškaraca tiče, postoje istraživanja kako im očinstvo prije 25-te godine života teško pada, budući povećava rizik od preuranjene smrti, u srednjoj životnoj dobi.

 

(Net.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook