Gorka istina

Najbolja bh. teniserka Dea Herdželaš upozorava: Bez adekvatne pomoći, osuđene smo na prosjek

Sport27.12.15, 19:14h

Najbolja bh. teniserka Dea Herdželaš upozorava: Bez adekvatne pomoći, osuđene smo na prosjek
Mlada i perspektivna Dea Herdželaš, trenutno naša najbolja teniserka, sezonu je završila na 352. mjestu WTA liste, a u narednoj godini očekuje da napravi još veći pomak i približi se Top 200, što bi bio veliki uspjeh za 19-godišnju bh. teniserku

 

 

Do šestog mjeseca Herdželaš mora braniti samo pet bodova, što je stavlja u povoljan položaj, pa očekuje i veliki pomak na WTA listi. Uz to, pripreme je obavila u Austriji, a trenutno se sprema u Sarajevu, gdje uslovi i nisu baš sjajni.

 

- Generalno, ženski sport u BiH je totalno zapostavljen, a pogotovo tenis. Veoma je teško igrati turnire bez pomoći nekog jakog sponzora, a pogotovo bez pomoći države, požalila se Dea, koja smatra da su bh. sportistkinje na marginama.

 

- Naša zemlja nema puno uspješnih sportistkinja, a pogotovo onih kojima se pružaju adekvatni uslovi za napredovanje. Larisa Cerić, SFK 2000, Aleksandra Samardžić i drugi bi sigurno postizali još bolje rezultate da imaju uslove za kvalitetno treniranje. Tenis je veoma skup sport i zahtijeva velika finansijska sredstva, koja opet direktno utječu na rezultate. Bez prave pomoći, kojoj se ja u budućnosti itekako nadam, mislim da je svaka sportistkinja osuđena na prosjek. Uz mene stoje moji roditelji i dajemo sve od sebe za moj uspjeh, ali pitanje je koliko dugo ćemo izdržati prepušteni sami sebi. Ne samo ja, već bilo koja od sportistkinja u našoj državi, smatra Herdželaš, koja uprkos problemima sa kojima se susreće i dalje s ponosom igra pod zastavom Bosne i Hercegovine.

 

Podrška države

- Moja želja je da predstavljam BiH na velikim turnirima i trudim se koliko mogu da u tome i uspijem, ali voljela bih i kada bi se BiH malo više potrudila za mene, ali i ostale djevojke koje se bave sportom, jasna je bila mlada bh. teniserka Dea Herdželaš.

 

(Oslobodjenje, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook