NJEŽNA STRANA SLAVNOG BOKSERA

Bio je čelična pesnica Banjaluke, ali na koga je bio slab: Kome je Marjan Beneš (s)pjevao stihove...

Sport26.12.15, 17:21h

Bio je čelična pesnica Banjaluke, ali na koga je bio slab: Kome je Marjan Beneš (s)pjevao stihove...
Marjan Beneš, rođeni Beograđanin koji je djetinjstvo proveo u Tuzli, a potom cjelokupnu amatersku karijeru u Banjaluci, u klubu Slavija, poznat je kao jedan od najboljih jugoslavenskih boksera svih vremena

 


Nakon briljante amaterske karijere tokom koje 1973. godine postaje evropski prvak, osvojivši zlatnu medalju na prvenstvu Evrope u Beogradu, prelazi u profesionalce i šest godina kasnije osvaja titulu evropskog prvaka u verziji Evropske bokserske unije (EBU) u lako-velter kategoriji.


Osvojio je i devet naslova prvaka Bosne i Hercegovine, četiri naslova prvaka Jugoslavije i nebrojen broj revijalnih titula, a titulu evropskog prvaka uspješno je odbranio četiri puta.


Godine 1983. teška povreda oka okončala je njegovu karijeru. Ne zna se tačno iz kog meča je ova povreda proizašla, po nekima 1983. godine u meču protiv Luigia Minchilla, a po drugima Beneš je ovu povredu vukao još od 1979. godine, od borbe protiv Sandya Torresa u Zenici.


Tokom svoje karijere, Beneš je imao nebrojeno puno povreda, između ostalih 26 puta slomljene kosti na različitim mjestima, kao i povrede glasnih žica koje su uzrokovale da njegov govor postane tih, promukao i spor.


Međutim, manje je poznato da je slavni ex-yu bokser krio u sebi i pjesnika, a kao rezultat toga nastali su i nostalgični stihovi posvećeni bivšem i nikad dostignutom vladaru ovih prostora Josipu Brozu Titu, ali i vremenu u kome je sam Beneš dostigao najslavnije trenutke.  


A kako je Beneš pjevao o maršalu, pročitajte u nastavku...   

 

benes-tito

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/aa)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook