Kontradiktorni stavovi iz SDA

Podržali budžet Vlade FBiH i rezanje sredstava za kulturu, ali tvrde: Razumijemo nezadovoljstvo sedam instutucija kulture...

Kultura24.12.15, 13:02h

Podržali budžet Vlade FBiH i rezanje sredstava za kulturu, ali tvrde: Razumijemo nezadovoljstvo sedam instutucija kulture...
Stranka demokratske akcije (SDA) navodi kako razumije opravdano nezadovoljstvo sedam instutucija kulture (Internacionalni teatarski festival MESS – Scena MESS, East West Centar, Bosansko narodno pozorište Zenica, Sarajevo Film Festival, Ars Aevi, Sarajevske večeri muzike SVEM i Balet Fest) povodom Odluke Ministarstva kulture i sporta FBiH o transferu novca za kulturu od značaja za BiH

 

 


U saopćenju ove stranke se navodi da, suprotno Odluci o programu utroška sredstava i Javnog poziva Ministarstva, odobrena su sredstva korisnicima koji uopće ne ispunjavaju propisane uvjete i kriterije.


Dodaje se da je nedopustivo „da se kulturni segment našeg društva dijeli po etničkom principu ili teritorijalnoj zastupljenosti“.


SDA smatra da vlast treba imati sluha i pružati adekvatnu podršku najznačajnijim kuturnim institucijama i njihovim projektima, posebno onima koji imaju internacionalni značaj.


- Stoga, SDA traži da Vlada Federacije BiH dosljedno provede svoju Odluku o kriterijima, osigura provođenje zakona i transparentnost prilikom odabira korisnika - saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću SDA, javlja agencija FENA.


Zanimljivo je da su poslanici SDA na nedavnoj sjednici Predstavničkog parlamenta Federacije podržali budžet Vlade FBiH za 2016. godinu u kome su sredstva za oblast kulture (za tekuće transfere) smanjena za više od pola miliona KM, čime se nastavlja retrogradna i antievropska politika prema cjelokupnoj kulturnoj djelatnosti u državi.


S obzirom na dugogodišnje letargično stanje u kome se nalazi bh. kultura, podrdrška koja dolazi od strane SDA nakon glasanja za budžet koji direktno vodi ka gašenju institucija i manfiestacija od državnog i međunarodnog značaja - u najmanju ruku je kontradiktorna!    

 

(Fena/DEPO PORTL/BLIN MAGAZIN/aa)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook