ZANA MARJANOVIĆ U PARLAMENU FBIH

Svi ćemo biti odgovorni ako Vlada Fadila Novalića ne poveća sredstva za kinematografiju i scenske umjetnosti!

Hronika22.12.15, 13:50h

Svi ćemo biti odgovorni ako Vlada Fadila Novalića ne poveća sredstva za kinematografiju i scenske umjetnosti!
Na današnoj sjednici Predstavničkog parlamenta Federacije raspravljalo se o budžetu Vlade Federacije BiH za 2016-tu. Unutar burne rasprave, izdvojili su se amandmani Kluba SBB koje je iznijela Zana Marjanović

 

- Uočili smo znatno smanjenje sredstava za oblast kulkture posebno za tekuće transfere u iznosu 514.000 KM. Doći će do gašenja institucija te manfiestacija od međunarodnog značaja. Većina njih donose prestižne nagrade te tako doprinose povećanju ugleda BiH. Svi ćemo biti odgovorni za režisere, pisce, muzičare, kostimografe i sve ostale koji doprinose našoj kulturi u teškim uslovima, a koji će biti primorani napustiti svoju zemlju i ići trbuhom za kruhom - kazala je poslanica Kluba SBB-a Zana Marjanović.

 

Marjanović je tražila odgovarajuća smanjenja u tekućoj rezervi Vlade FBiH, radi povećanja podrške kinematografiji, te scenskim umjetnostima.

 

Ovo je drugi put kako ova poslanica SBB-a iznose svoj prijedog zaustavljanja daljenjeg smanjenja budžeta za sektor kulture. Da li će vlada premijera Fadila Novalića imati sluha za ove više nego opravdane zahtjeve, ostaje da se vidi tokom dana. 

 

Očekuje se novi protesti domaće kulturne zajednice zbog ove retrogadne i antievropske politike Vlade Federacije i političkih partnera na vlasti prema pitanju kulture.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook