Daniel Serwer/ Vizija 2020

Kako bih ja razmišljao da sam Bosanac: Sedam koraka za budućnost BiH...


11.12.15, 12:38h

 

Ovo su zabilješke koje sam pripremio za učešće na konferenciji na Jahorini o Viziji za Bosnu 2020...  Tekst Daniela Serwera objavljen je na sajtu dialoguebih.net

 

1. Prvo želim da kažem da mi je drago što sam ponovo u Bosni i Hercegovini nakon odsustva od par godina i da se zahvalim organizatorima i Američkoj ambasadi što mi je to omogućeno.

 

2. Takođe mi je drago čuti istinsko oduševljenje koje Bosanci iskazuju za reformsku agendu koju promovišu EU, Svjetska banka i MMF.

 

3. Ništa što kažem ne treba uzeti kao primjedbu da oni ne rade pravu stvar. Oni rade.

 

4. Ali ne očekujem da će to biti dovoljno.

 

5. Bosna stoji na političkoj ekonomiji koja ograničava političku konkurentnost, posebno preko etničkih linija i obogaćuje ne državu nego svakog onog ko kontrolira njen složeni aparat na raznim nivoima kroz političke stranke u kojima je nepotizam pravilo a ne izuzetak.

 

Mislio bih da ne postoji srebrni metak: niti jedna stvar koja može zaliječiti sve boljke političke ekonomije u Bosni i Hercegovini

 

6. Ne vjerujem da je država ta koja može efikasno da vlada i u skladu sa evropskim standardima, te je prije ili kasnije neophodno sprovesti šire političke reforme.

 

7. Da pojasnim: šta god da se uradi to treba uraditi uz i sa Bosancima. Ne očekujem da međunarodna zajednica može učiniti nešto više osim podržati one koji su zainteresirani za stvaranje efikasnije i funkcionalnije vlasti.

 

8. Dozvolite da kažem kako bih razmišljao da sam ja Bosanac. Ustvari, većinu onog što ću reći besramno prepisujem od Srđana Blagovčanina i Borisa Divjaka, čiji je dokument o bosanskoj političkoj ekonomiji objavio Centar za transatlanstke odnose a koji zdušno preporučujem.

 

9. Mislio bih da ne postoji srebrni metak: niti jedna stvar koja može zaliječiti sve boljke političke ekonomije u Bosni i Hercegovini.

 

10. Stoga ću razmišljati kako da pokušam nekoliko stvari i vidim da li se mogu uplesti u koherentnu strategiju.

 

Pokušao bih da tražim od parlamenta da presječe crvenu traku, zaledi zapošljavanje u vladi i zatraži da državna preduzeća objave budžete i finansijske izvještaje

 

11. Prvo, razmislio bih o gradnji tijela protiv korupcije i u korist odgovornosti, onog koji bi zahtijevao unutrašnju demokratiju u političkim strankama, očuvanje otvorene liste izbornog sistema, izborno tijelo od jednog člana i kraj političkog naimenovanja izvršnih organa u državnim preduzećima i privatizaciju i nabavku koji se provode striktno u skladu sa odredbama EU.

 

12. Drugo, pokušao bih da tražim od parlamenta da presječe crvenu traku, zaledi zapošljavanje u vladi i zatraži da državna preduzeća objave budžete i finansijske izvještaje.

 

13. Treće, nastojao bih ubijediti Evropljane da uvjetuju buduću pomoć o naimenovanju sudija samo na osnovu profesionalne stručnosti.

 

14. Četvrto, ohrabrio bih tužitelje da se fokusiraju na slučajeve korupcije na širokoj skali i vrhovima vlasti, uz zamrzavanje imovine i zabranama putovanja koje bi primijenili Evropljani i Amerikanci tamo gdje bude potrebno.

 

15. Peto, potaknuo bih otkrivanje prekršaja nevladinog sektora i medija zahtijevajući obustavu subvencija medijima, otvorenu konkurentnost za vladino oglašavanje i finansiranje civilnog društva i jačanje uloge ombudsmena, revizora i regulatornih agencija.

 

16. Šesto, postavljao bih teška pitanja o veličini i težini vladinih struktura u Bosni i Hercegovini, s ciljem razjašnjenja odgovornosti i uklanjanja brojnih duplih mjesta koliko je moguće. Centralna država mora da ima autoritet da pregovara i implementira zahtjeve za članstvo u EU. Po mom mišljenju, mehanizam koordiniranja između dva bosanska “entiteta” nije zamjena za pravu vlast na državnom nivou.

 

Ohrabrio bih tužitelje da se fokusiraju na slučajeve korupcije na širokoj skali i vrhovima vlasti, uz zamrzavanje imovine i zabranama putovanja koje bi primijenili Evropljani i Amerikanci tamo gdje bude potrebno

 

17. Napokon, mislim da nema izbjegavanja fundamentalne ustavne reforme. Da bi postala članica EU i NATO-a Bosna će tražiti pomjeranje od dejtonskog poretka grupnih prava do više zapadnog koncepta individualnih prava. Nema bijega od širih implikacija odluke Sejdić-Finci.

 

18. Kako se te stvari mogu postići? Vidjeli smo u Rumuniji šta motivirano građanstvo može postići u veoma kratakom vremenskom periodu.

 

19. Bosanci su manje skloni masovnijim uličnim demonstracijama, ali ako političari ne čuju glasače, bilo na ulicama ili na izborima, nije nemoguće da rizikuju Sanaderovu sudbinu.

 

20. Reformska agenda je dobar početak. Ali to nije kraj.

 

Tokom jednodnevne konferencije čuo sam nekoliko ideja od drugih. Na primjer:

- Javna saslušavanja o kandidatima za važne pozicije u vladi kako bi se naglasila vrijednost a ne klijentelizam

- Procjene efikasnosti pravosuđa, bilo od strane organizacija civilnog društva ili parlamenta

- Intenzivno glasačko obrazovanje

- Obavezno elektronsko glasanje

- Nezavisniji sudski sistem koji je u stanju da donosi brže odluke

 

Više mogućnosti u privatnom sektoru i manje fokusa na vladu mogu učiniti čuda da se popravi raspoloženje u Bosni

 

Pred kraj dana jedan Bosanac je naglasio velika poboljšanja od rata u dvije dimenzije: sloboda govora i poduzetnost. Prvo je jasno. Dodao bih i slobodu kretanja, koje je sada uspostavljeno u cijeloj zemlji (ili mi bar tako kažu Bosanci svih etničkih grupa). U drugo još sumnjam, ali se nadam da je tačno. Više mogućnosti u privatnom sektoru i manje fokusa na vladu mogu učiniti čuda da se popravi raspoloženje u Bosni u miru, ali se zemlja još bori sa pitanjima koja su uzrokovala rat.

 

Stavovi izrečeni u ovom tekstu odražavaju autorovo lično mišljenje, ali ne nužno i stavove DEPO Portala.

Molimo čitaoce da se u svojim komentarima suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. DEPO Portal zadržava pravo da takve i slične komentare ukloni bez najave i objašnjenja.

 

(DEPO PORTAL/BLINMAGAZIN/aa)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook