Uoči meča s Irskom

Baždarević i Begović vjeruju u odlazak na Euro: Spremni smo na sve, pa čak i na penale

Sport16.11.15, 09:35h

Baždarević i Begović vjeruju u odlazak na Euro: Spremni smo na sve, pa čak i na penale
Džeko nije povrijeđen i on će biti spreman za utakmicu, rekao je naš selektor

 

U duhu optimizma, koji ionako vlada u bh. redovima, najavu večerašnje utakmice između Irske i BiH (20.45) počet ćemo rečenicom kako nas samo još 90 minuta dijeli od odlaska na Euro.

 

Solidarnost sa Francuzima

 

Rezultat iz Zenice od 1:1 je veliki razlog za zabrinutost, jer smo svi priželjkivali da u Dublin dođemo bez pogotka u mreži. Međutim, i da je završilo 0:0, za odlazak na Euro morali bismo postići gol u gostima, a toga su svi svjesni u našoj reprezentaciji, pa stoga i ne odaju neku preveliku zabrinutost.

 

Najzabrinutiji je zapravo selektor Mehmed Baždarević. Već ranije smo napisali da je ostao bez Mensura Mujdže, koji je sinoćnji trening gledao sa tribina stadiona Aviva, a pojedine neupućene kolege su uzburkali duhove u BiH napisavši kako neće igrati ni Edin Džeko.

 

Meša je izgledao prilično iznenađeno kada su ga irski novinari upitali za mogućnost da Džeko ne igra.

 

- Imamo opcije za sve igrače, kako za Džeku, tako i za druge, ali ne znam otkud uopšte ta informacija da on ne može igrati, upitao je Baždarević, te nastavio:

 

- Džeko nije povrijeđen i on će biti spreman za utakmicu, dodao je naš selektor, koji je izrazio žaljenje zbog dešavanja u Francuskoj.

 

- Nogometni savez, igrači, cijela delegacije se solidariše sa francuskim narodom, pogotovo ja, jer živim u toj zemlji. Nadam se da se više nikad nikome neće slično desiti, poručio je Baždarević, koji očekuje tešku utakmicu u Dublinu.

 

- Meč u Zenici je bio težak, borben, a mi smo propustili svoje prilike. Oni su iskoristili jedinu koju su imali i da li su gol. I u Dublinu očekujem isti meč. Nema neke prevelike razlike. Da, Irska će biti jača za neke igrače, ali mi imamo svoje adute, koje ćemo pokušati iskoristiti.

 

U Zenici smo u prvom poluvremenu propustili nekoliko šansi za pogodak, a to nam se osvetilo u nastavku. Međutim, Džeko nas je vratio u egal, a večeras će ponovo biti najistureniji.

 

Asmir Begović, golman naše selekcije, nije vidio Edinov gol u Zenici zbog magle, a nada se da će ga vidjeti u Dublinu.

 

- Imamo jaku napadačku moć, a atmosfera je zaista odlična, kazao je Begović i dodao kako je naša selekcija spremna za sve opcije, pa čak i za penale, ali je uvjeren da neće doći do toga.

 

- Želimo sve riješiti u 90 minuta, jer imamo snage i kvaliteta za to. Rezultat je aktivan, a svjesni smo da moramo dati gol ukoliko želimo dalje. Vjerujem da možemo i da ćemo se na kraju mi radovati plasmanu na Euro, nada se Begović, koji će biti posljednja prepreka pred napadačima Irske, tračnije pred nekadašnjim suigračem Jonom Waltersom iz Stokea, koji ga je ove sezone već matirao.

 

Walters se već ispucao

 

- Walters je sjajan igrač i bit će veliko pojačanje za Irsku. Da, dao mi je gol, ali onakav gol se daje jednom u godini. Mislim da je to to od njega, kaže Begović.

 

I na kraju, još jednom da ponovimo, roviti su Vranješ i Bešić, koji ima problema sa zadnjom ložom, a prije dolaska na okupljanje trenirao je normalnim intezitetom tek pet dana, pa je možda nezahvano rizikovati s njim u postavi.

 

Osim pomenutih, svi ostali igrači, uključujući i Edina Džeku, koji se poslije meča protiv Irske u zenici požalio na bol u preponi, su spremni za večerašnji susret u kojem ćemo tražiti odlazak na Euro – naš prvi Euro!

 

(Oslobodjenje.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook