Dan d: Sretno Zmajevi!

Baždarević: Iraca se ne bojimo, spremni smo na borbu!

Sport13.11.15, 08:18h

Baždarević: Iraca se ne bojimo, spremni smo na borbu!
Iraca se ne bojimo. Radi se o jednoj kvalitetnoj reprezentaciji koja je pokazala u kvalifikacijama da imaju dobar tim. Analizirali smo njihove dobre i loše strane

 

Imamo dovoljno dobrih argumenata na našoj strani da im se suprotstavimo. Ovo je izjavio sinoć na press konferenciji Mehmed Baždarević, selektor reprezentacije Bosne i Hercegovine.

 

Meč sa Velsom koji igra sličan fudbal, britanski, otočki, mogla je pomoći u pripremi, objasnio je Baždarević. Ali, ipak, ima i različitosti između tih selekcija.

 

- Gledali smo ih, analizirali, nismo željeli propustiti ništa vezano za njih. Vidjećemo na terenu kako će biti. Ipak, ovo je specifična utakmica. Jedna trenutna inspiracija i forma možda napravi razliku. Spremni smo za borbu, za trčanje, moramo pokušati napraviti razliku u prvoj utakmici, objasnio je Baždarević.

 

Bitan posjed lopte

 

Posjed lopte, prema njegovim riječima, može biti itekako važan...

 

- Moramo biti spremni na sve. Tu mislim na borbu. Posjed lopte biće jako važan, zaključio je selektor.

 

Po nekim informacijama povrijeđena su čak trojica golmana Republika Irske, njihov stub odbrane John O'Shea i dvojica napadača koji neće igrati sigurno u Zenici. Zbog toga se pretpostavlja da će igrati defanzivno.

 

Zato je pitanje za selektora bilo da li će zbog te činjenice možda igrati sa dvojicom igrača u vrhu napada?

 

- Mi nećemo mijenjati našu koncepciju igre i organizaciju u zavisnosti od protivnika, pogotovo zato što imaju probleme sa golmanom. Poslije večerašnjeg treninga ćemo se odrediti za formaciju. Vidjećemo da li će to biti formacija 4-3-3 ili će biti nešto drugo. Oni imaju malih problema, međutim, ne smijemo o tome razmišljati jer imaju kvalitetne igrače koji mogu lako zamijeniti one koji nisu tu, rekao je Baždarević.

 

Osjeti se pozitiva

 

Ko god bude igrao u prvom meču baraža sa Republikom Irskom, sigurno je da će pružiti svoj maksimum da u petak pobjedimo Irsku i približimo se plasmanu na Evropsko prvenstvo. Ukoliko budemo igrali sa dva igrača u vrhu napada gotovo sigurno je da će to biti Edin Džeko i Vedad Ibišević. Ako budu trojica, tj. jedan kao klasičan špic, a dvojica po strani, vjerovatno će Džeki društvo tada praviti Lulić i Višća. Ali, možda je selektor spremio neko iznenađenje.

 

Poziv navijačima nije potreban. Važnost meča znaju svi. Doduše, atmosfera u Zenici je uzavrela i dan ranije. Osjeti se ta neka pozitiva. Uspjeh zmajeva je uvijek donosio radost. Poželimo da i ovaj put bude tako. Da zmajevi polete visoko sa prednošću u Irsku i onda u ponedjeljak u Dablinu viziraju put u Francusku.  

 

(Oslobodjenje, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook