SVI POTENCIJALNI PROTIVNICI ZMAJEVA

Koju reprezentaciju nipošto ne trebamo izvući u baražu, a koju ćemo bez problema razbiti 'k'o beba zvečku'?!?

Sport14.10.15, 13:27h

Koju reprezentaciju nipošto ne trebamo izvući u baražu, a koju ćemo bez problema razbiti 'k'o beba zvečku'?!?
Velikom pobjedom na Kiprom u gostima od 3:2, Zmajevi su osigurali baraž za predstojeće Evropsko prvenstvo 2016. u Francuskoj, u kojem su naši potencijalni protivnici Irska, Slovenija, Danska i Norveška. Šta su glavne prednosti, a šta nedostaci naših mogućih protivnika, koga nipošto ne bi bilo dobro da izvuče iz šešira, a koga bismo glatko prošli, saznajte u analizi Depo portala

 

Piše: Danijal HADŽOVIĆ

 

Nakon prve četiri utakmice kvalifakcija za Evropsko prvenstvo stvari za BiH nisu izgledale ni najmanje ružičasto. Zmajevi su doživjeli sramotan poraz kod kuće od drugorazrednog Kipa, u Izraelu su deklasirani od domaće reprezentacije, i sa samo dva osvojena boda nalazili su se na pretposljednjem mjestu kvalifikacione grupe B za EURO 2016. Izgledi da će se naša reprezentacija na kraju uspjeti domoći barem i baraža u tom trenutku su bili minimalni.

 

 

Ipak, nakon prijeko potrebne promjene selektora, kada je na klupi Zmajeva Safeta Sušića zamijenio Mehmed Badžarević, stvari za BiH su krenule uzlaznom putanjom. I pored problema s neigranjem nekih od ključnih igrača u gotovo svakoj od utakmica, u preostalih šest utakmica slavili smo u njih pet, uz poraz u gostima od favorizirane i ipak kvalitetnije Belgije, te se na kraju kao trećeplasirana reprezentacija u grupi plasirali u baraž.


Bosna i Hercegovina je nosilac u izvlačenju parova za baraž, a naši mogući protivnici su: Slovenija, Danska, Norveška i Republika Irska.

 

Ko je potencijalno najlakši protivnik Bosne i Hercegovine, a koga bismo pod svaku cijenu trebali izbjeći, pročitajte u nastavku.


 

Republika Irska

irska

Vjerovatno najteži protivnik koga BiH može dobiti u baražu. U izuzetno snažnoj grupi D Irska je završila kao trećeplasirana iza Njemačke i Poljske. O kvaliteti ove ekipe dovoljna govori činjenica da su na domaćem terenu u devetom kolu savladali aktuelnog prvaka svijeta Njemačku. Većina igrača Irske igra u engleskoj Premijer ligi, jednoj od najjačih liga na svijetu. U slučaju da nam sudbina baraža odredi ovu otočku državu za protivnika, najveću opasnost za našu mrežu zasigurno će predstavljati kapiten ove ekipe i legenda irskog fudbala Robbie Keane.  

 

Nadamo se da njih nećemo izvući iz šešira.


Slovenija

slovenija

 

 

 

U prilično laganoj grupi E, Slovenija je kvalifikacije završila iza Engleske i Švicarske. Forma Slovenije kroz čitave kvalifikacije je konstantno oscirala, i dok su s jedne strane na domaćem terenu uspjeli savladati favorizovanu Švicarsku s 1:0, s druge su muku mučili s drugorazrednim reprezentacijama poput Estonije od kojih su doživjeli poraz, te Litvanije koja im je uzela bod na domaćem terenu, nama dobro poznatih ekipa koje su bile redovne mušterije Zmajeva. Kako zbog razlike u igračkom kvalitetu, tako i poznavanja njihovog mentaliteta i načina igre, Slovenija bi možda bila i ponajbolji protivnik kojeg bi BiH mogla dobiti u baražu. No, oprez, Janezi nikad nisu bili lak plijen i znali su iznenaditi mnoge snažnije reprezentacije od sebe.

 

Danska

danska

 

Prvak Evrope 1992., posljednjih blijeda je sijenka nekadašnjeg tima. Danci sada ponovo imaju priliku da se preko baraža pokušaju domoći Evroskog prvenstva, takmičenja na kojem je ova skandinavska ekipa gotovo redovan učesnik. U izuzetno teškoj, no i najkontroverzijoj grupi I, zbog poznatih dešavanja između reprezentaciju Albanije i Srbije, Danci su na kraju završili iza Portugalaca i Albanaca. Jedan od težih protivnika za našu selekciju, no ipak, u slučaju da Zmajevi odigraju na nivou, Danska ne bi trebala biti pretežak plijen.

Inače, navijačima Bosne i Hercegovine reprezentacija Danske ostala je u lošem sjećanju. U kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2004. u Portugalu, našem timu je u posljednjem kolu trebala pobjeda nad Danskom za osvajanje prvog mjesta u grupi i direktan plasman na EURO. Ipak, utakmica je završila rezultatom 1:1, a Zmajevi su se na kraju morali zadovoljiti trećim mjestom u grupi, a na svoje prvo veliko takmičenje čekali su još punih deset godina. Ko zna, možda ćemo dvanaest godina nakon te utakmice u baražu za EURO 2016. dobiti priliku za osvetu.

 

Norveška

norveska

U izuzetno jakoj grupi H, konačni rasplet desio tek u posljednjem kolu, kada je Norveška porazom od Italije u gostima završila kao trećeplasirana, sa samo bodom zaostatka odnosu na naše zapadne susjede Hrvate. Poslije Irske, vjerovatno najnepoželjniji protivnik za BiH u baražu, a činjenica da su uspjeli pobijediti Hrvatsku, namučili Italiju, te bez problema izaći na kraj s ostalim ekipama u grupi, dovoljno govori o kvaliteti ove reprezentacije.

 

No, ipak i u slučaju da nam baraž odredi Norvešku za protivnika, kvaliteta je svakako na strani Zmajeva te bismo važili za izrazitog favorita.

 

Žrijeb parova baraža biće održan 18. oktobra, a utakmice baraža igrat će se između 12. i 17. novembra.


Poželimo Zmajevima puno sreće i plasman na Euro... I da, da u žrijebu ne izvuku Republiku Irsku:



(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/dh)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook