Srđan Puhalo/ Umjesto u zatvor, otišao u legendu

Kemal Čaušević je oličenje bošnjačkog sna: Za devet godina zaradio 576.000 KM, kupio nekretnine od 1.080.000 KM, sredio zube...


24.09.15, 17:10h

 

frontal.ba

 

Jeste li gledali film "Vuk sa Vol Strita" Martina Skorsezea koji je napravljen po istinitoj priči o Džordanu Belfortu, koji je sa 26 godina postao multimilioner zarađujući na hiljade dolara u minuti da bi sa 36 godina završio u zatvoru dugujući oštećenim klijentima 110 miliona dolara. Film je odličan. U stvari kako film može biti loš ako u njemu imate rizik, pare, žene, kokain, FBI i zatvor? Nikako.

 

Ali i mi Kema za film imamo.

 

Kemal Čaušević je oličenje bošnjačkog sna ili bolje reći partijskog sna. Došao je tiho, postao direktor Uprave za indirektno oporezivanje i za devet godina zaradio 576.000 KM na ime plata i naknada, a kupio nekretnine u vrijednosti od 1.080.000 maraka i još 100.000 uštedio. Za vrijeme mandata sredio je zube i prkosio zakonima logike, matematike i računovodstva, a danas prkosi zakonima države.

 

On je junak našeg vremena i vjerovatno uzor mladim ljudima koji žele da se bave politikom ili koji studiraju menadžment ili ekonomiju. On je naš vrh i naša nadogradnja.

 

Taj film o Kemi, ne bi bio samo film o njemu, već i film o nama i propadanju jednog društva. Taj film bi pokazao da što si bliže Poljinama, to si nedostupniji za policiju, tužilaštvo i sudstvo. Da je važnije imati dobrog advokata, nego brata. U tom filmu ne bi bilo nevinih, vjernih, poštenih, ali ni osuđenih.

 

Naravno i u ovom filmu bi imali žene, tekstil, pare, SIPA-u, tužioce, medije, ali i političare iz najvećih političkih partija u BiH, SDA, SNSD, HDZ BiH. Naravno tu je i međunarodna zajednica kao narator i saučesnik.

 

Za razliku od Vuka sa Vol Strita, ova priča bi imala srećan završetak, što je važno, jer idu reformski procesi i ne trebaju nam dodatno uplakani i depresivni građani.

 

Naši vukovi su uvijek siti, a ovce su na biračkim spiskovima.

 

Već vidim slogan za premijeru na Poljinama. Priča o usponu bez pada Kemala Čauševića, čovjeka koji je „došao tiho, pokupovao nekretnine i umjesto u zatvor, otišao je u legendu!“

 
(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

Stavovi izrečeni u ovom tekstu odražavaju autorovo lično mišljenje, ali ne nužno i stavove DEPO Portala.

Molimo čitaoce da se u svojim komentarima suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. DEPO Portal zadržava pravo da takve i slične komentare ukloni bez najave i objašnjenja.

 

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook