NAJVEĆA POBJEDA OD NEZAVISNOSTI HRVATSKE

Magična noć na Maksimiru: Dinamo napravio senzaciju i savladao Arsenal

Sport16.09.15, 22:59h

Magična noć na Maksimiru: Dinamo napravio senzaciju i savladao Arsenal
Dinamo je bacio na koljena slavni Arsenal i ostvario jednu od najvećih pobjeda u svojoj povijesti. Maksimir se sinoć vratio u povijest! Igrala se repriza Eintrachta i Leedsa, igrao je Dinamo

 Toliko podcjenjeni i ismijavani, ostavljeni i od vlastitih navijača. Toliko su se evocirali rezultati prethodne dvije Lige prvaka i naglašavali crni rekordi. I hendikepi su se udarali na kladioničarskim listićima. Zicer, govorili su. Kladionica časti. A onda je Dinamo tima i takvima pokazao figu i bacio Arsenal na koljena! Veliki i moćni 'Topnici' sinoć su potpisali kapitulaciju pred sinergijom hrabrosti igrača Dinama, tribina Maksimira i taktičkog rukopisa Zorana Mamića.

 

Protiv Arsenala se išlo glavom na kopačku i to se moralo nekako vratiti. Kada je obrana popustila, ukazao se vratar Eduardo. Skidao je ispod prečke, uklizavao u udarce… Sinoć se ukazao i Josip Pivarić i iznenadio mnoge nevjerne Tome. Toliko su ga ismijavali i podcjenjivali a dečko iz Zeline je odgovorio golom i asistencijom za onaj drugi. Kapa dolje majstore!

 

Očekivano, Arsenal je preuzeo kontrolu nad igrom dok se Dinamo orjentirao na brze polukontre. Početak je obilježio Eduardo koji prvo izvadio loptu Girouda kada su je svi vidjeli u golu da bi malo kasnije, uz pomoć stative, osujetio novi pokušaj Girouda. U rijetkim trenucima kada bi 'modri' došali malo do zraka, njihovi pokušaji su završavali visoko iznad vratnice. Dva puta Pjaca i jednom Antolić…

 

Inače, Zoran Mamić je uoči utakmice imao tek jednu dvojbu. Gurnuti od prve minute Roga ili na poziciju polušpice staviti Pjacu. Od dva Marka, odlučio se za zeru iskusnijeg Pjacu.

 

A onda je Dinamo poveo. Čak 12 utakmica su čekali pogodak u Ligi prvaka prije nego je Krstanović zabio Kijevu iz penala. U ovoj sezoni čekali su 24. minute. Kombinirali su 'plavi' oko kaznenog prostora Arsenala da bi Soudani gurnuo u prostor za Pivarića. Prvi pokušaj završio je u tijelu vratara Ospine, ali je odbijanac, uz pomoć Oxlade Chamberlaina, odsjeo u mreži Arsenala za erupciju oduševljenja u Maksimiru!

 

U nastavak je Dinamo ušao sa stativom Soudanija i promašajem Sigalija s manje od dva metra u nastavku akcije. Sasvim dovoljno da digne na noge tribine Maksimira na kojima se skupilo nešto manje od 18 tisuća navijača.

 

Ponovno je Eduardo preuzeo ulogu spasitelja, ovoga puta nakon pokušaja Özila. Bila je to treća velika obrana Dinamova vratara.

 

Dinamo je u 58. minuti napravio ono o čemu su njegovi navijači mogli samo sanjati… Machado je izveo udarac iz kuta, Fernandes je nadskočio Koscielnya i glavom poslao loptu u mrežu. Počela je pjesma tribina koja je trajala sve do kraja utakmice.

 

Očajni Arsene Wenger je u 64. minuti napravio tri izmjene. Poslao je i Thea Walcotta kojeg je čuvao za Chelsea a kojem je Maksimir ostao u lijepom sjećanju jer je najbolju utakmicu u dresu Engleske odigrao upravo na ovom stadionu. Imao je nos trener Arsenala jer je Walcott pobjegao obrani Dinama i donio nadu gostima u 78. minuti.

 

Znali smo da nam se sprema najdužih 15-ak minuta u karijeri. Vrijeme je prolazilo neobično sporo, a pet minuta produžtka bacilo nas je u depresiju. ipak, Dinamo je izdržao… Mogao je Ćorić na kraju staviti i za 3-1, ali nema veze…

 

 

Dinamo - Arsenal 2-1

Poluvrijeme: 1-0.

Sudac: Ovidiu Hategan 7; pomoćnici: Octavian Sovre, Sebastian Gheorghe (svi Rumunjska).

Strijelci: 1-0 Pivarić (24), 2-0 Fernandes (58. as. Pivarić), Walcott (79. as. Özil)

Žuti kartoni: Campbell (Arsenal), Rog (Dinamo)

Crveni karton: ; Giroud (40. drugi žuti)

Igrač utakmice: Josip Pivarić (Dinamo)

Stadion Maksimir. Gledatelja: 17840.

Dinamo

Eduardo 8 – Pinto 7,5, Sigali 7,5, Taravel 7,5, Pivarić 8 – Machado 7, Ademi 7, Antolić 7,5 (od 82. Rog -) – Soudani 7, Pjaca 7 (od 88. Benković -), Fernandes 8 (od 74. Ćorić -)

Arsenal

Ospina 5 – Debuchy 6, Gabriel 6, Koscielny 5, Gibbs 5 (od 64. Campbell -) – Cazorla 6, Arteta 5 (od 64. Coquelin -) – Oxlade-Chamerlain 5 (od 64. Walcott 6,5), Özil 6, Sanchez 5,5 – Giroud 5

 

 

(jutarnji.hr/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/dh)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook