Eurobasket 2015.: Povratak otpisanih

Zmajevi savladali Izrael nakon dramatične utakmice sa dva boda razlike!

Sport07.09.15, 19:39h

Zmajevi savladali Izrael nakon dramatične utakmice sa dva boda razlike!
Naša košarkaška reprezentacija porazila je selekciju Izraela rezuzltatom 86:84 - piše Oslobodjenje

 

Nismo dobro počeli utakmicu, pa smo nakon sedam minuta već imali deset poena zaostatka (17:7), a u jednom trenutku prvog perioda i 15 poena zaostatka (28:13) da bi do kraja četvrtine to spustili na 'prihvatljivih' 29:16.

 
Drugi period otvaramo odlično i prilazimo na pet poena razlike (31:26) nakon čega stvari u svoje ruke uzima košarkaš Sacramento Kingsa Omri Casspi koji serijom svojih poena odvodi Izrael na deset poena razlike na poluvremenu, 45:35.

 

Naši današnji protivnici odlično otvaraju treću dionicu, pa su tako nakon pet minuta igre povećali svoju prednost za dva poena. Ipak, u nastavku treće dionice igramo bolje, pa tako koševima Gordića i Kikanovića vraćamo se na -5 (55:50) 2:30 minuta do kraja. Mekel pogađa trojku preko ruke u narednom napadu, a potom Stipanović nakon ofanzivnog skoka, Šutalo sa linije za slobodna bacanja, Renfore iz kontre, te Gordić trojkom nas dovode u vodstvo (60:58), ali Mekel vraća izjednačenje Izraelu što je bio i rezultat na kraju treće dionice.

 

Gdje smo stali u trećem periodu, nastavili smo u četvrtom gdje tricom Pašalića ponovo dolazimo na dva poena prednosti (65:63). Izraelci potom vežu pet poena i prelaze u vodstvo, a Milan Milošević pogađa oba bacanja i prilazimo na minus jedan, 68:67 da bi Gordić pogodio trojku i došli smo ponovo na plus dva.

 

Taj rezultat je ostao do dvije minute pred kraj utakmice nakon čega Eliyahu pogađa svoj prepoznatljivi šut za izjednačenje rezultata da bi Casspi bio polovično precizan i 1:50 do kraja doveo Izrael u vodstvo. Stipanović potom promašuje nakon ofanzivnog skoka, a Eliyahu pogađa oba slobodna bacanja i Izrael 1:15 do kraja ima tri poena prednosti.

 

Ipak, na kraju ludom trojkom Elmedina Kikanovića vraćamo se u život i odlazi se u produžetak gdje Izraelci poeenima Casspija i Mekela prave 7:0 za jednu minutu. Potom Renfroe pogađa trojku, a Gordić dvije dvojeke za ponovo izjednačenje rezultata.

 

U našoj reprezentaciji Nemanja Gordić je ubacio 22 poena, Andrija Stipanović je dodao 16 poena i imao 18 skokova dok je Kikanović je ubacio 15, a Šutalo i Renfroe dodali po 12. Amerikanac je imao i sedam skokova i sedam asistencija.

 

Casspi sa 29 poena, šest  skokova i pet asistencija, Eliyahu i Mekel su ubacili po 14 poena dok je Fischer dodao 12 za selekciju Izraela. 

 

(Oslobodjenje, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook