Pogled iz Republike Srpske

Ispraćeni su tiho, bez velikih očekivanja, a vratiše se kao heroji! Čak i Dodik reče...

Sport18.08.15, 11:44h

Ispraćeni su tiho, bez velikih očekivanja, a vratiše se kao heroji! Čak i Dodik reče...
Ispraćeni su tiho, bez velikih očekivanja, a vraćaju se kao heroji. Kadetska košarkaška reprezentacija BiH osvojila je Evropsko prvenstvo pobjedom u finalu protiv domaćina Litvanije sa 85:83

 

Izvor: Glas Srpske
 

Niko, čak ni najveći optimisti, nisu mogli predvidjeti ovakav rezultat momaka koje sa klupe predvodi mladi stručnjak Josip Pandža (28 godina). Ipak, oni su odigrali hrabro, bez respekta i ostvarili jedan od najvećih uspjeha kolektivnog sporta u BiH. Bez obzira na to što se radi o košarkašima do 16 godina starosti, savladati košarkašku silu Litvaniju na njihovom terenu nije uspjelo ni mnogo većim silama od BiH. Uz Džanana Musu i Sanija Čamparu, najistaknutiji u bh. redovima bio je jedan od najtalentovanijih košarkaša generacije Njegoš Sikiraš.

 

- Od prvog dana kad smo se okupili znali smo da možemo puno, ali smo išli stepenicu po stepenicu, igrali smo timski, borili smo se jedan za drugog i na kraju se sve isplatilo. Disali smo kao jedan, vjerovali u veliki uspjeh iako nas niko nije shvatao ozbiljno i zasluženo napravili podvig. Želim da zahvalim mojim saigračima i selektorima, kao i navijačima na velikoj podršci - rekao je Sikiraš.

 

Posebno se istakao u polufinalu protiv Španije, kada je u produžetku pri rezultatu 67:70 postigao šest uzastopnih poena i praktično prelomio meč.

 

- Desilo se da sam ja postigao ključne poene, ali ne bih to stavljao u prvi plan, pošto je bilo mečeva na kojim me nije išlo, ali su moji saigrači sve nadoknadili. Kolektiv je pobijedio - skromno je rekao momak iz Pala.

 

Slavilo se i u Banjaluci i to u porodicama Janković i Mutić. Mladi košarkaši Aljoša Janković i Lazar Mutić takođe su članovi zlatne generacije, a sve njihove uspjehe sa ponosom, ali i strepnjom pratile su majke Brankica i Biljana.

 

- Mnogo sam srećna. Gledala sam svaki meč, strepila za ishode, ali se na kraju sve dobro završilo. U našoj porodici se košarka prati vrlo kratko, svega dvije godine, jer je Aljoša do tada trenirao stoni tenis. Ipak, odlučio se za košarku, trenira u banjalučkom Partizanu i izgleda nije pogriješio - rekla je Brankica Janković.

 

Za razliku od Jankovića, Mutić je počeo da trenira košarku sa pet i po godina. Punih osam godina proveo je u Školi košarke Basket 2000, a njegov talenat nije promakao "kraljevskom klubu" Real Madridu.

 

- Lazar praktično cijeli život igra košarku. Ovo je kruna njegove dosadašnje karijere, uspjeh koji niko nije mogao ni sanjati. Sve je bilo mnogo naporno i fizički i psihički, pogotovo za njega, pa jedva čekam da danas dođe kući i odmori se nekoliko dana u krugu porodice - rekla je Biljana Mutić.

 

Zlatni košarkaši sinoć su doputovali u Sarajevo, gdje im je priređen svečani doček, a prije nego što krenu na zasluženi odmor, za njih će danas biti organizovano nekoliko svečanih prijema.

 

Idealna petorka


Kapiten kadetske reprezentacije Džanan Musa i Njegoš Sikiraš izabrani su za članove najbolje petorke Evropskog prvenstva u kojoj su još Onuralp Bitim i Ahmet Duran iz Turske, te Litvanac Arnas Velička.

 

Liga mladih


Prvi trener Lazara Mutića Goran Simović ističe da je ovo veliki uspjeh bh. košarke, pogotovo što svi momci osim Njegoša Sikiraša, Džanana Muse i Lazara Mutića igraju Ligu mladih BiH.

 

- Sani Čampara, Emir Čerkezović, Lazar Mutić, Amar Barukčija, Vedran Mirković, Aljoša Janković, Srđan Kočić, Adi Alikadić, Timur Ovčina, Nikola Đaković igraju u klubovima iz BiH i to je dokaz da dobro radimo u našim klubovima. Ne treba zaboraviti i da su dvije godine stariji momci četvrti u Evropi - rekao je Simović.

 

Podrška sa tribina


Na tribinama u Kaunasu nije bilo mnogo navijača BiH, ali su za momke Josipa Pandže navijali vršnjaci iz Srbije i Crne Gore. Crnogorci su nakon kraja meča čak utrčali na teren kako bi čestitali novim šampionima. Srbija je prvenstvo završila na osmom mjestu, a Crna Gora na 12.

 

Čestitka Dodika

 

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik čestitao je mladim košarkašima veliki uspjeh, uz napomenu da su veliki doprinos uspjehu dali i košarkaši iz Republike Srpske.

 

- Srpska je rasadnik mladih i talentovanih sportista, što potvrđuje i ovaj uspjeh košarkaša - rekao je Dodik.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook