NA MLADIMA BOSNA I HERCEGOVINA O(P)STAJE

Zana Marjanović o zlatnim bh. dječacima: Čiji se obraz crveni kada u budžetu nema para za sport i kulturu?!

Sport18.08.15, 10:27h

Zana Marjanović o zlatnim bh. dječacima: Čiji se obraz crveni kada u budžetu nema para za sport i kulturu?!
Bh. glumica i poslanica SBB-a u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Zana Marjanović osvrće se na katastrofalan i sramotan odnos ovdašnjih vlasti prema onima koji ovoj zemlji donose uspjeh, iako baš za njih u budžetu nikako - nema para! Čiji se obrazi zbog toga crveni?!


Bosna i Hercegovina. Država sa bezbroj definicija, ali ova posljednja je najaktuelnija. Bosna i Hercegovina je kada unatoč svim preprekama, bez ikakve finansijske podrške države, oni od kojih se to najmanje očekivalo na 16. Evropskom prvenstvu u košarci osvoje zlato. Za državu!


Koliko god nam bili dragi i simpatični ovi slučajevi “bosanskog inata” koji proizvodi evropski i svjetski uspjeh, vrijeme je da to mijenjamo. Vrijeme je da shvatimo da imamo talentovane, mlade, pametne ljude koji zaslužuju da žive u svojoj zemlji i da su upravo oni jedini koji joj mogu osigurati svijetlu budućnost.


Jedna istina važi za svakog bosanskohercegovačkog kadeta. Ukoliko vlast sazdana od predstavnika svih konstitutivnih naroda (primjetno je da pojedini mediji i političari favorizuju i odvajaju “svoje”) konačno ne počne ulagati i starati se za svoju djecu, bez obzira kako se zvao, nijedan od kadeta, neće uspjeti.

zana marjanović
Ne dozvolimo da i ova generacija bolje Bosne i Hercegovine bude otjerana u traženje sreće u tuđima zemljama u kojima će neko konačno cijeniti njihov talenat.


Napustit će svoju zemlju, jer su “njegovi” učinili sve da ga natjeraju na takvu odluku. Na svu sreću, kadeti su pokazali da ne mare za podjele, a ni za one koji ih favorizuju u odnosu na njihovo ime i prezime, to jeste na njihovu etničku pripadnost. Sinoć su nam pokazali da jedino zajedno možemo napraviti dobar rezultat, jer je osnovno načelo uspješnog djelovanja, timski rad. Imamo mi mnogo toga da naučimo od naših kadeta!


Čitam sinoć na tviteru komentare selektora kadetske košarkaške reprezentacije BiH i članova porodice naših reprezentativaca.


- Dječaci umalo nisu ostali bez finala jer država nije uplatila potrebna sredstva, pa je uplatio FIS Vitez.


- Čovjek sam koji ne voli euforiju. Volim realnost, a naša istina je surova. Moramo iznaći način da ova djeca sutra budu seniorski reprezentativci. Sve je do države, ništa nije do nas.


Presretni zbog uspjeha, najbliži saradnici i članovi porodice naših kadeta, istovremeno su zabrinuti za budućnost ekipe, znajući da se “pet minuta slave” brzo zaboravlja od strane onih čija je obaveza da pokažu brigu i odgovornost ulažući u budućnost naše zemlje.


No, kako se današnje slavlje ne bi pretvorilo u žalopojku zbog vlasti koja je podrška talentovanim pojedincima i kolektivima samo kada treba čestitati i uslikati se sa njima, koja je spremna proslaviti Oskara, zlatnu medalju ili bilo koji drugih uspjeh naših zaslužnih građana kao vlastitu zaslugu, na nama je da ne zaboravimo ovaj dan.

 

Dječaci umalo nisu ostali bez finala jer država nije uplatila potrebna sredstva, pa je uplatio FIS Vitez


Ne zaboravimo ponos i sreću koji smo osjećali kada su naši kadeti postali evropski šampioni u košarci. Ne zaboravimo, jer ne smijemo biti ponosni samo kada se naši sportisti i umjetnici otisnu u svijet.


Kada predsjednici, premijeri, ministri i parlamentarci nastave praksu smanjenja budžeta za kulturu i sport pod izgovorom da nemamo novca, sjetimo se svojih kadeta. Sjetimo se ponosa koji smo osjećali kao pripadnici naroda Bosne i Hercegovine zbog njihove pobjede.


Sjetimo se i izađimo na ulice sa istim žarom kao kada smo slavili njihovu pobjedu. Trubimo iz svojih automobila i zahtijevajmo veću podršku. Zahtijevajmo da vole, ulažu i vjeruju u ovu zemlju kao što građani vjeruju u nju, u naše sportiste, umjetnike i ostale građane.


Ne dozvolimo da i ova generacija bolje Bosne i Hercegovine bude otjerana u traženje sreće u tuđima zemljama u kojima će neko konačno cijeniti njihov talenat.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/aa)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook