ASIM ŠAHINOVIĆ/ PREKO TRNJA DO ZVIJEZDA

Uoči velikog finala u Litvaniji: Ovakvu sjajnu djecu poslijeratna BiH nije zaslužila!!!


16.08.15, 09:32h

 

Ostalo je zabilježeno da je Seneca prvi upotrijebio sada već čuvenu latinsku izreku: „Preko trnja do zvijezda“. Njeno duboko i izvedeno značenje govori o tome da nikome  ništa ne pada sa neba, da se radom dolazi do uspjeha, i da se od mraka dolazi u svjetlo.

 

Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine do 16 godina, 15. augusta 2015. godine u 22 sata i 25 minuta, plasirala se u finale U16 Evropskog prventva u košarci, pobjedivši reprezentaciju Španije sa razultatom 86:78 nakon dva produžetka. U finalu se sastaje sa domaćinom, reprezentacijom Litvanije.

 

Za većinu drugih država ovo bi bio tek dobar sportski rezultat, dok je za ove mladiće navedena situacija posmatrana sa gledišta objektivnog posmatrača sasvim iluzorna. Naime, ova ekipa ima sve osobine države Bosne i Hercegovine. Organizacija njihovog saveza je loša, financijsko stanje katastrofalno, a prošlost i uvjeti u kojima su trenirali sasvim su nedostojni njih samih.

 

Njihov neuspjeh bi bio u svemu tome  jedina opravdana činjenica. Međutim, uprkos svemu, obezbjeđujući minimalna potrebna sredstva na različite načine i rješavajući po običaju sve u zadnji trenutak, mladićima koji si skoro svi rođeni 1999. godine omogućuje se nastup na takmičenju.

 

Plasman u finale je uspjeh koji se samo i isključivo može pripisati djeci kakvu poslijeratna Bosna i Hercegovina nikad do sada nije imala. Djeci koja su ovoj državi poklonjena, jer ih ona nikad nije zaslužila.

 

Dok su Bakir, Dragan i Mladen na poziciji upravo zbog svojih različitosti, Džanan, Njegoš i Sani su svoju poziciju zauzeli iz suprotnih razloga. Zbog svojih sličnosti  prema onome što vole.

 

Stavovi izrečeni u ovom tekstu odražavaju autorovo lično mišljenje, ali ne nužno i stavove DEPO Portala.

Molimo čitaoce da se u svojim komentarima suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. DEPO Portal zadržava pravo da takve i slične komentare ukloni bez najave i objašnjenja.

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook