Let najvećih svjetskih majstora

Prestižno takmičenje 'Red Bull cliff diving' danas na Starom mostu u Mostaru

Sport15.08.15, 08:57h

Prestižno takmičenje 'Red Bull cliff diving' danas na Starom mostu u Mostaru
Najbolji svjetski skakači u vodu danas će se prvi put takmičiti na Starom mostu u Mostaru

 

 
Vratolomne skokove hrabri skakači iz cijelog svijeta izvodit će sa skakaonice visoke 27 metara. Svi oni u Mostar su pristigli tokom sedmice kako bi se aklimatizirali na vremenske uslove u Hercegovini, odnosno kako bi upoznali skakaonicu, izvodeći niz trening-skokova. 

 

Prvi zvanični trening obavljen je u četvrtak, drugi jučer, kao i preliminarna runda skokova, koja je sastavni dio Red Bull cliff diving takmičenja.

 

Dobri domaćini

 

Jedan od takmičara koji će danas pokušati pobijediti u Mostaru je godinama čest gost, ali nikada do danas sa luka Starog mosta nije izveo takmičarski skok. Riječ je o kolumbijskom skakaču Orlandu Dukeu kojeg su srdačno dočekali prijatelji iz Kluba skakača u vodu Mostari. Duke se ovih dana družio sa Erminom Sarićem, Lorensom Listom, Semirom Drljevićem Lovcem, te sa legendom skokova Emirom Balićem.

 

- U Mostaru se osjećam kao kod kuće. Ljudi su ovdje dobri domaćini i ja se svaki put iznova obradujem dolasku na Stari most, rekao je Duke, koji je prvi skok sa Starog mosta izveo još prije više od deset godina, dodavši da se namjerava takmičiti i u budućnosti, iako je već zakoračio u petu deceniju života.

 

Od Red Bull clif diving Svjetskog kupa i u Turističkoj zajednici Grada Mostara očekuju mnogo. Nadaju se da će Stari grad tokom današnjeg dana preplaviti turisti iz cijelog svijeta. 

 

- Zahvalni smo na neki način organizatoru skokova, koji je cijelog ljeta reklamirao Grad Mostar kao domaćina prestižnog skakačkog takmičenja. Pretpostavke govore da danas možemo očekivati veliki broj dolazaka u naš grad, rekao je direktor Turističke zajednice Mostar Mensud Duraković, dodavši kako je "na nama da sve to iskoristimo, odnosno da se potrudimo da svi oni odavde odu sa pozitivnim mišljenjem o našem gradu, tražeći u budućnosti razlog za ponovni dolazak ovdje".

 

27 metara

Visina skakaonice koja je privremeno postavljena na Stari most iznosi 27 metara. To je ustvari trostruko veća visina od visine olimpijskih skakaonica. Skakači koji izvode vratolomne skokove prilikom doticaja u Neretvu kreću se brzinom od 85 kilometara na sat, a kompletan "let" traje oko tri sekunde. 

 

Ulaz na današnje skokove je besplatan, a početak je zakazan za 15 sati. Učešće na takmičenju uzeti će ukupno 14 skakača iz svih dijelova svijeta. Trenutno je u vodstvu Britanac Gary Hunt.

 

(oslobodjenje.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook