OKUŠAVA SE I U POLITICI

Guardiola kandidat na izbornoj listi stranaka koje zagovara nezavisnost Katalonije

Sport20.07.15, 20:57h

Guardiola kandidat na izbornoj listi stranaka koje zagovara nezavisnost Katalonije
Pep Guardiola trener Bayerna, bit će na izbornoj listi katalonskih stranaka za lokalne izbore u rujnu koje se zalažu za samostalnost Katalonije

Bivši igrač i trener Barcelone bit će na zajedničkoj listi konzervativne stranke Convergencia Democratica de Catalunya, katalonskog predsjednika Artura Masa, i ljevičarske partije Esquerra Republicana de Catalunya.

 

Prema pisanju dnevnih novina El Pais, Guardiola je posljednji na listi, pa nema realne šanse ući u katalonski parlament, a to mu nije bila ni namjera, već političkim aktiviranjem želi pomoći procesu nezavisnosti Katalonije.

 

Artur Mas je prošle godine, po uzoru na referendum u Škotskoj, izašao s istim zahtjevom u Španjolskoj, što je vladajuća konzervativna Pučka stranka premijera Mariana Rajoya odbila, kao i oporbeni socijalisti, ističuči da su po Ustavu iz 1978. dopušteni samo referendumi koji uklučuju čitavu teritoriju Španjolske.

 

Nakon toga je Mas u studenom prošle godine organizirao neformalni referendum na kojem se većina Katalonaca izjasnila za samostalnost. Pep Guardiola je tada doputovao iz Muenchena kako bi glasovao, a i prije toga je sudjelovao u akcijama za samostalnost Katalonije.

 

(index.hr/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/dh)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook