ZLATKO LAGUMDŽIJA/ BLOG KOMENTAR

Ponosan sam kao otac na uspjeh svog sina, kao i na svako drugo bh. dijete koje ovako predstavlja našu zemlju!


15.07.15, 13:34h

 

Čestitke kompletnom bh. timu na 56. Internacionalnoj matematičkoj olimpijadi u Tajlandu (IMO).


Vođstvu puta, ljudima koji su spremali i vodili naš tim, Dini Kamber, Marku Čišiću i Admiru Beširoviću, mladim matematskim bh. olimpijcima, dobitnicima bronzanih medalja (Bronze Medal), Salku Zlatku Lagumdžiji i Milici Đukić, i dobitnicima počasnih pohvala (Honorable Mention) Neiri Kurtović, Adisi Bolić, Mirzi Arnaut i Demiru Papiću.


Bh. ekipa je napravila jedan od najboljih rezultata, 43. mjesto u konkurenciji 577 takmičara iz 104 države sa pet kontinenata, u našoj 23 godine dugoj istoriji državnog predstavljanja na matematičkim olimpijadama.


10 država EU je bolje od nas, ali smo zato bolji od preostalih 18 zemalja EU. Iza nas su ostale ekipe od kojih smo neke po prvi put u istoriji pobijedili, Holandija, Češka, Švajcarska, Grčka, Belgija, Austrija, Švedska, Danska, Norveška, Španija, Slovenija, Finska,... Malezija, Argentina, Pakistan, Kuba, Čile...Sa zapadnog Balkana od naše ekipe je bolja bila samo Srbija, ali im nikada nismo bili tako blizu.


Našoj ekipi je izgleda najteže bilo skupiti sredstva i podršku da odu na takmičenje. Pošto se ponosno slikaju sa našom državnom zastavom, funkcionišu kao pravi tim, ponašaju se i bore po principu "svi za jednog, jedan za sve", ne svađaju se niti se tuku - onda nisu pažnje vrijedna vijest. Zato se ovim putem zahvaljujem svima koji su mi se javljali kada su na internetu došli do informacije o uspjehu našeg tima i medalji „prve ploče“ našeg tima.

 

bh-matematicari


Ponosan sam kao otac na uspjeh zbog kojeg bih bio ponosan na svako dijete koje ovako predstavlja našu zemlju. Salko Zlatko Lagumdšija je ovim postigao, do sada bar meni nepoznat, trostruruki uspjeh u tri mjeseca. Maj, juni, juli 2015: bronzana medalja na Balkanskoj Olimpijadi iz Matematike u Atini, zlatna medalja i Grand Award (Velika Nagrada) za muziku i pjesmu „Planet B“ na međunarodnoj Genius Olimpijadi u State University New York, i konačno kruna svega - bronzana medalja na Internacionalnoj Matematičkoj Olimpijadi u Tajlandu.


Naša djeca širom svijeta pokazuju da su bolja od nas i da baš zbog toga imamo razloga za ponos i vjeru u bolju budućnost.


IMO je prvi put održana u Rumuniji 1956. godine uz učešće sedam zemalja, da bi danas medalje i pohvale dijelili između učesnika iz 104 države.

 

Stavovi izrečeni u ovom tekstu odražavaju autorovo lično mišljenje, ali ne nužno i stavove DEPO Portala.

Molimo čitaoce da se u svojim komentarima suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. DEPO Portal zadržava pravo da takve i slične komentare ukloni bez najave i objašnjenja.

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook