BAKIR HADŽIOMEROVIĆ/ PADAJ SILO I NEPRAVDO

I moćna Angela Merkel klanja se žrtvama... A gdje smo mi u toj priči?!


11.05.15, 16:34h

 


Evropa je dostojanstveno obilježila 9. maj. U Moskvi je sedamdeseta godišnjica pobjede nad fašizmom proslavljena grandioznom vojnom paradom u kojoj je ruski oligarh Vladimir Putin, iako diplomatski potpuno izoliran, pokazao svu snagu Crvene armije. Od Londona do Pariza, od Osla na sjeveru sve do Atine na evropskom jugu, slavilo se u ime pobjede dobra nad zlom, trijumfa života nad užasima smrti.


Njemačka kancelarka i najmoćnija žena na planeti, Angela Merkel, ponovo je podsjetila na strašne posljedice jedne užasne ideologije koja je odgovorna za stradanja miliona ljudi. Velika Angela, klanjajući se žrtvama nacističke Njemačke, svoju zemlju i sunarodnjake zapravo spašava amnezije i zaborava.


U našem susjedstvu Dan pobjede nad fašizmom očekivano je ignorirala, izgubljena u „bespućima povijesne zbiljnosti“, hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović (to je ona što tvrdi da zna pomusti kravu, a znat će i državu, primijetio je slavni duet Dežulović-Lucić), ali su zato Sabor Republike Hrvatske i Vlada Zorana Milanovića pokroviteljstvom nad centralnom manifestacijom održanoj 9. maja pred hrvatskim antifašistima još jednom dokazali da znaju cijeniti tekovine herojske partizanske borbe koja je u sadašnjim hrvatskim granicama sačuvala Istru, Dalmaciju, sva predivna ostrva i prelijepe otoke...

 

Velika Angela, klanjajući se žrtvama nacističke Njemačke, svoju zemlju i sunarodnjake zapravo spašava amnezije i zaborava


A gdje smo mi u cijeloj ovoj priči? Nisam primijetio da je ijedna zvanična državna institucija organizirala svečanu akademiju ili barem okrugli stol o značaju Dana pobjede.


Predsjedavajući Predsjedništva BiH bio je na izletu kod Putina u Moskvi, ali mu nije palo na pamet da u svojoj zemlji pokaže šta zaista misli o antifašizmu.


Dragan Čović, nestao u kadru između nekadašnjeg lokalnomostarskog partijskog apartčika, Veležovog navijača i uzoritog štovatelja ratnih zločinaca na čelu sa notornim Darijom Kordićem, o Danu pobjede nije ni pisnuo, i zato čekamo godišnjicu ustaškog hepeninga na Bleiburgu da vidimo kako lider HDZ-a danas izgleda.


Šef SDA Bakir Izetbegović, čovjek koji nikada nije pokazivao naročitu sklonost prema antifašističkom deklarisanju, i ovu je subotu, 9. maja, iskoristio za novo isticanje erdoganovskih metoda u preuzimanju pune kontrole nad strankom koju je pred smrt Jugoslavije osnovao njegov otac i čiji treći predsjednik Izetbegović junior po svaku cijenu želi postati. On se antifašizmom bavi rekreativno i najčešće bošnjački selektivno.

 

Kako su samo naivni oni koji su mislili da su ovdje fašističke ideje poražene davne 1945. godine

 


Uglavnom, da nije bilo nekolicine medija, SUBNOAR-a, te neprocijenjive energije entuzijasta-antifašista predvođenih onim koji su se samoorganizirali i 9. maja okupili na svečanoj akademoji u Jablanici, o Danu pobjede se u zemlji gdje su se tokom Drugog svjetskog rata vodile odlučujuće bitke protiv njemačkih, italijanskih i domaćih fašista, ništa ne bi ni znalo.

 

Jadna je država koja je u dejtonskom miru ideološki izgubila slobodu koju je osvojila u neprijateljskim ofanzivama prije sedamdeset i kusur godina. Kako su samo naivni oni koji su mislili da su ovdje fašističke ideje poražene davne 1945. godine. Iz otpadaka poraženih fašističkih sljedbenika iznikle su nove atavizirane generacije desničara-političara koji istinski vjeruju da su partizani u onom ratu bili tek jedna od zaraćenih strana.


Ako ne vjerujete vlastitim očima koje vam kazuju da 9. maj institucije ove države ni na koji način nisu obilježile, onda neka vam ne bude mrsko da prošetate do Predsjedništva BiH i upitate članove šta zaista, onako intimno, misle o četnicima, ustašama i partizanima...

 

Cinici bi rekli: „Neka, pa Dan pobjede tako znaju obilježiti i ovi tvoji iz SDA...“


Ah, umalo da zaboravim. SDP BiH se također diči svojim antifašističkim naslijeđem. Lijepo je to, nema govora. Ispravite me ako griješim, ali aktuelno rukovodstvo SDP-a za ovogodišnji Dan pobjede zvanično nije organiziralo i pripremilo niti jednu pažnje vrijednu manifestaciju kojom bi se pokazalo poštovanje prema sedamdesetoj godišnjici pobjede nad fašizmom. Oni koji danas vode tu partiju očigledno smatraju da je bilo dovoljno napisati saopćenje ili se oglasiti na twiteru povodom tog velikog datuma.


Cinici bi rekli: „Neka, pa Dan pobjede tako znaju obilježiti i ovi tvoji iz SDA...“

 

Stavovi izrečeni u ovom tekstu odražavaju autorovo lično mišljenje, ali ne nužno i stavove DEPO Portala.

Molimo čitaoce da se u svojim komentarima suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. DEPO Portal zadržava pravo da takve i slične komentare ukloni bez najave i objašnjenja.

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook