Bakir Hadžiomerović/ Propuštanje historijskih šansi

Kako je Lagumdžija napravio kobnu grešku 2010. godine: Da li Nermin Nikšić čini isto 2015...


02.04.15, 12:13h

 

 

U sjeni formiranja federalne i državne vlasti, ovih je dana Vijeće za zaštitu vitalnih interesa Ustavnog suda FBiH kao neutemeljen odbacilo zahtjev Kluba Bošnjaka Doma naroda FBiH u vezi sa imenovanjem Šahbaza Džihanovića na poziciju sudije federalnog Ustavnog suda. Sjećamo se da su u martu 2013. bošnjački delegati iz Stranke demokratske akcije i Demokratske fronte-Željko Komšić predvođeni Amirom Zukićem i Hankom Vajzović grubo zloupotrijebili institut vitalnog nacionalnog interesa, da su zaustavili Džihanovićevo imenovanje i tako spriječili popunjavanje Ustavnog suda FBiH. Da je Sud tada kompletiran, Vlada Nermina Nikšića ubrzo bi bila smijenjena i potom rekonstruirana u skladu sa zahtjevima nove parlamentarne većine, a SDA bi završila u opoziciji. Ipak, zahvaljujući angažmanu Zukića, Vajzovićke i ostalih delegata iz sestrinskih SDA i DFŽK, to se nije dogodilo.

 

Ublehe koje ovih dana prosipaju novoizabrani premijeri i ministri, njihova obećanja o velikim projektima, razvojnim planovima i uštedama, nisu nikakva novost i predstavljaju tek dimnu zavjesu iza koje se vodi rovovska borba za direktorske funkcije u najprofitabilnijim preduzećima u kojim će kontinuitet zadržati samo oni koji su već dvadesetak godina tu, a to su kadrovi SDA

 

Čvrsta ljubav s proljeća 2013. godine između stranke i fronte ovjerena je ove sedmice formiranjem federalne i državne vlasti. Preostalo je još samo da se podijele fotelje u državnim kompanijama pa da čelnici SDA i DF u javnosti zvanično započnu i prve bračne svađe koje će, mogao bih se kladiti, kulminirati burnim razvodom što će se desitii baš pred početak prve naredne predizborne kampanje. Ublehe koje ovih dana prosipaju novoizabrani premijeri i ministri, njihova obećanja o velikim projektima, razvojnim planovima i uštedama, nisu nikakva novost i predstavljaju tek dimnu zavjesu iza koje se vodi rovovska borba za direktorske funkcije u najprofitabilnijim preduzećima u kojim će kontinuitet zadržati samo oni koji su već dvadesetak godina tu, a to su kadrovi SDA.

 

SDP je nakon izbora 2010. godine imao historijsku šansu da SDA konačno pospremi u četverogodišnju opoziciju. Međutim, pri izboru između Izetbegovićeve stranke i HDZ-a, tadašnje rukovodstvo socijaldemokrata na čelu sa Zlatkom Lagumdžijom izabralo je SDA. I pogriješilo! Ali da se na greškama u politici najčešće ne uči, dokazuje nam i prekjučerašnje glasanje o 2,3 milijarde federalnog budžeta kada je, samo zahvaljujući glasovima SDP-a, Federacija BiH dobila proračun.

 

SDP je nakon izbora 2010. godine imao historijsku šansu da SDA konačno pospremi u četverogodišnju opoziciju. Međutim, pri izboru između Izetbegovićeve stranke i HDZ-a, tadašnje rukovodstvo socijaldemokrata na čelu sa Zlatkom Lagumdžijom izabralo je SDA. I pogriješilo!

 

U SDP-u se sada pravdaju da su glasali za budžet kako ne bi ugrozili egzistenciju bh.građana. Moguće... Ali s obzirom na to da je u politici, kao i u životu uostalom, najteže vratiti izgubljeno samopouzdanje, možda se ovoga puta ipak radi o tome da partija pod vodstvom Nermina Nikšića brzopleto čini sve samo kako bi se što prije ujedinila sa nekadašnjim partijskim drugovima iz fronte unatoč tome što su ovi drugi u svom punom kapacitetu dio vladajućeg tala i koalicije sa Izetbegovićem i Draganom Čovićem. Iako neprirodno srastanje jedne opozicione i jedne vladajuće stranke u dugoj povijesti politike uvijek završi krivo, predlažem da se, ako do njega uopće dođe, kongres ujedinjenja održi pod sloganom „Frontalno za SDP-Željko Komšić“.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

Stavovi izrečeni u ovom tekstu odražavaju autorovo lično mišljenje, ali ne nužno i stavove DEPO Portala.

Molimo čitaoce da se u svojim komentarima suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. DEPO Portal zadržava pravo da takve i slične komentare ukloni bez najave i objašnjenja.

 

 

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook