Foto/'La Paloma' iz historije bh. filma večeras u 20.10 na Cinema TV

Rani feminizam u dokumentarnoj estetici Mirze Idrizovića

Mediji23.03.15, 13:23h

Rani feminizam u dokumentarnoj estetici Mirze Idrizovića
Cinema TV predstavlja ostvarenje jednog od najznačajnijih bh. filmskih autora, a film 'La Paloma' svjedoči o Idrizovićevom u to doba nekonvencionalnom razmišljanju i shvatanju važnosti 'vlastite sobe' za ženu. U slučaju 'La Palome' važnosti improvizovanog plesnog podijuma.

 

 

Mirza Idrizović je rođen 1939. godine u Sarajevu. Studirao je arhitekturu u Ljubljani, a studij je završio u Sarajevu. Radio je kao scenograf na nekoliko igranih filmova i bio asistent nekolicini poznatih domaćih i stranih reditelja poput Tome Janjića, Veljka Bulajića, Aleksandra AstrikaOrsona Velsa… Bavio se filmskom publicistikom i radio kao urednik dokumentarnih i igranih programa na nekadašnjoj Televiziji Sarajevo. Prvi igrani film Mirze Idrizovića nosi naziv “Ram za sliku moje drage” (1968). 

 

 

la-paloma

 

 

''La Paloma'' je dokumentarac koji Cinema TV prikazuje u okviru ciklusa ''Zlatne godine bh. filma'' u saradnji sa Filmskim centrom Sarajevo. Mirza Idrizović u ovom odličnom i ostvarenju koje pomalo izaziva nostalgiju prikazuje dualnosti života na selu kroz težnju žene da se izrazi i u drugim formama van onih očekivanih kakve su briga o domaćinstvu, domaćim životinjama i radu u polju.

 

 

la-paloma-2

 

 

Preobrazba iz tradicionalne seoske nošnje u plesne trikoe, ples kao jedna od naintenzivnijih metafora oslobađanja, izbor teme...sve nam sugeriše da je Idrizović posjedovao neuobičajenu za to vrijeme svijest o važnosti ženske emancipacije.

 

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ak) 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook