OMER ČEVRA/ BLOG KOMENTAR PORTPAROLA SBB-A

Što više političko Sarajevo i Bošnjaci napadaju Čovića, on je sve jači!


16.03.15, 22:16h

 

Agresivna propagandna hajka koju sarajevski mediji već neko vrijeme provode protiv jednog od koalicionih partnera na federalnoj i državnoj razini, predsjednika HDZ-a Dragana Čovića, a iza koje direktno stoje nalogdavci iz Sarajeva, sve viši liči na dobro osmišljeni medijski sukub koji je pred izbore 2006. primjenjivao Haris Silajdžić kada je „ukidao RS, branio Bošnjake od genocidne tvorevine, ali i od opasnih namjera oberčetnika Milorada Dodika, (nakon izbora 2006. njegovog koalicionog partnera) kojem na  putu za otcjepljenje od BiH samo stoji neustrašivi dr. Haris Silajdžić".


Ta vrsta patetike se u zadnje vrijeme također često može čuti od strane nekih sarajevskih stranaka koji nas tobože sada brane od Čovića i „trećeg entiteta“, kao i naših komšija, državnih neprijatelja iz EU, koji i danas pokušavaju da u miru „ostvare svoje ratne ciljeve“. Naravno, ovi branioci Bosne i Bošnjaka nikada ne naglase da se bilo kakav ustavi preustroj ili teritorijalna reorganizacija ili to famozno „ostvarivanje ratnih ciljeva“ može samo implementirati na dva načina: prvi - kroz dvotrećinsku podršku zastupnika u oba doma federalnog i državnog parlamenta, za što ne postoji podrška, ili drugi - oružanim sukobom.

 

Ta vrsta patetike se u zadnje vrijeme također često može čuti od strane nekih sarajevskih stranaka koji nas tobože sada brane od Čovića i „trećeg entiteta“, kao i naših komšija, državnih neprijatelja iz EU, koji i danas pokušavaju da u miru „ostvare svoje ratne ciljeve“


Sataniziranje legitimnih predstavnika hrvatskog naroda, od strane bošnjačkih stranaka koje čine staru/novu koaliciju, jeste pokušaj da se kroz optuživanje onih tamo „seperatističkih i fašističkih Hrvata“, kako se u zadnje vrijeme prikazuju u sarajevskoj javnosti, amnestira činjenica da je bošnjački politički faktor na čelu sa SDA, koji predstavlja najbrojniji narod u BiH, zbog nekompetentnog liderstva,  u postizbornim pregovorima prošao ubjedljivo najgore, te da su prilikom formiranja vlasti stranački kongresi stavljeni ispred interesa države, dok su budžeti javnih preduzeća stavljeni ispred interesa građana! 


Dodatni razlog ove medijske strategije jeste i priprema bošnjačke javnosti za nastupajuću krizu vlasti i blokadu države, koja je neizbježna s obzirom da se vlast opet pravila bez ikakve programske platforme, sa partnerima koji u jednu ruku imaju u potpunosti suprotne  ideološke i koncepcijske politke, i u drugu ruku ne predstavljaju većinsku volju sva tri naroda, što je evidentno kroz sastav državnog Doma naroda u kojem SNSD ima većinu, i koji će sigurno ići na blokadu tog doma kroz mehanizam kvoruma, inače praksu koju je SDA patentirala prije par godina. 

 

Agresivnom politikom usmjerenom protiv onih koji su većinski i demokratski izabrani od hrvatskog naroda, apsolutno jačaju Dragana Čovića, homogeniziraju Hrvate oko HDZ-a te, što je najgore, potvrđuju argumentaciju da jedan konstitutivni narod zapravo nije jednakopravan, ni konstitutivan i nije dobrodošao u BiH


Umjesto da bošnjačke stranke preuzmu najveću odgovornost  i konačno stvore adekvatan  ambijent  u kojem će se graditi mostovi prema legitimnim predstavnicima Hrvata, strateški savez u  kojem će se Hrvati nastojati privući Sarajevu, a ne gurati prema Zagrebu,  oni rovovskom borbom za fotelje nastavljaju politiku inata  i neprincipijelnosti,  te kontinuitet građanske nacionalističke retorike, potpuno svjesni činjenice da agresivnom politikom usmjerenom protiv onih koji su većinski i demokratski izabrani od hrvatskog naroda, apsolutno jačaju Dragana Čovića, homogeniziraju Hrvate oko HDZ-a te, što je najgore, potvrđuju argumentaciju da jedan konstitutivni narod zapravo nije jednakopravan, ni konstitutivan i nije dobrodošao u BiH.


Da sarajevske stranke koje su ušle u neprincipijelnu koaliciju ne zanima šta će za dvije ili tri godine biti sa ovom državom i njenim građanima, s naglaskom na Bošnjake koji čine aposolutnu većinu, a nalaze se na 23% teritorije, dokazuje činjenica da su spremni svjesno jačati politike koje oni sami optužuju za seperatizam i ostvarivanje ratnih ciljeva, samo kako bi sakrili svoje stvarno lice i svoju pohlepnu želju za foteljama i resursima ove zemlje, zbog čega su očigledno spremni izdati svaku izgovorenu riječ koju su svojim biračima obećali.


Nastupajuća kriza vlasti mogla bi imati opasne  posljedice sa nesagledivim i nepredvidljivim implikacijama po Bosnu i Hercegovinu. 

 

Stavovi izrečeni u ovom tekstu odražavaju autorovo lično mišljenje, ali ne nužno i stavove DEPO Portala.

Molimo čitaoce da se u svojim komentarima suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. DEPO Portal zadržava pravo da takve i slične komentare ukloni bez najave i objašnjenja.

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook