Video/Stvarna priča o nestvarnim ljudima, sve o filmu 'Bićemo prvaci sveta'

Film Darka Bajića o fenomenu jugoslovenske košarke uskoro u kinima

Mediji20.02.15, 11:58h

 Film Darka Bajića o fenomenu jugoslovenske košarke uskoro u kinima
U Sloveniji, Hrvatskoj, Srbiji i Makedoniji snimane su scene za film o zlatnom dobu jugoslovenske košarke i njenim junacima Nebojši Popoviću, Bori Stankoviću, Radomiru Šaperu i Aleksandru Nikoliću, koji su stvorili košarku ne samo na domaćim već i na evropskom prostoru. 'Bićemo prvaci sveta' nije samo film o sportu već i o vremenu kada je postojala nada ali i mogućnosti za ostvarivanje individualnih i kolektivnih snova. U filmu se uz zvijezde regionalnog filma poput Sergeja Trifunovića i Leona Lučeva pojavljuju i novi glumački talenti.

 

 

Od producenata velikog filmskog spektakla ''Montevideo'' stiže još jedno ostvarenje posvećeno sportu.

 

Glavne uloge pionira košarke na našim prostorima tumače mladi glumci. Ulogu Nebojše Popovića, koji je kao „prvi među jednakima“ pokrenuo „košarkaški bum“ u bivšoj Jugoslaviji igra izvanredni mladi glumac Strahinja Blažić. Miloš Biković je u ulozi Radomira Šapera, predsjednika Košarkaške federacije Jugoslavije. Aleksandar Radojičić tumači lik Bore Stankovića, koji je bio prvi čovek FIBA, dok je Marko Janketić u ulozi Aleksandra Nikolića, tvorca Yu košarkaške škole, koji je uspostavio specifičnu filozofiju košarke.

 

 

 

 

 

 

U ostalim ulogoma su glumci iz Srbije, Hrvatske, Slovenije i Makedonije: Leon Lučev, Sergej Trifunović, Iva Babić, Nebojša Dugalić, Nina Janković, Tamara Dragičević, Stefan Kapičić, Jure Henigman, Radovan Vujović, Toni Mihajlovski, Toni Cahunek, Mladen Sovilj, Robert Kurbaša, Krešimir Petar Ćosić i drugi.

 

 

 

bicemo-prvaci-sveta

 

 

 

Scenario koji obuhvata dramu, istoriju i sport kroz priču o počecima i uspesima jugoslovenske košarke pisao je Nebojša Romčević, u saradnji sa Ognjenom Sviličićem i Gordanom Mihićem, po ideji Zvonimira Šimuneca.

 

 

 

 

 

Jedna u nizu zanimljivosti vezanih za film je i uloga Stefana Kapičića koji tumači lik svog oca, Dragana Kapičića, jednog od najboljih košarkaša svih vremena. Kapičić je bio najbolji  strijelac u istoriji KK Crvena Zvezda. Odigrao je 169 utakmica za reprezentaciju Jugoslavije i osvojio sedam zlatnih i tri srebrne medalje. Bio je veoma popularan, autentična zvijezda, i dobijao je veliki broj pisama obožavateljki i obožavalaca iz cijele Jugoslavije.

 

 

stefan-kapicic

Stefan Kapičić u ulozi oca Dragana

 

 

Ranko Žeravica (1929) je bivši jugoslovenski košarkaški trener. Trenerskim poslom počeo je da se bavi početkom 50-ih, u vrijeme kada je završavao igračku karijeru. Sve do 1966. godine radio je kao trener muških i ženskih selekcija u beogradskom Radničkom, a od 1960. godine postaje profesionalni trener u KSJ. U narednih 20-tak godina sa velikim uspjehom u nekoliko navrata vodio je mušku košarkašku reprezentaciju Jugoslavije do najsvetlijih trofeja. Paralelno sa radom u reprezentaciji, Žeravica je presudno uticao na veliki „bum“ Partizana početkom 70-ih godina, kada je selektirao tim predvođen Dalipagićem i Kićanovićem, koji je tokom narednih 10-tak godina osvojio mnoge trofeje. Bio je trener plavih tri puta na Olimpijskim igrama, tri Svjetska prvenstva i tri Evropska prvenstva. Ostaće zapamćen i kao trener koji je na prostorima bivše Jugoslavije sa uspjehom kombinovao američku i rusku školu košarke. Rekorder je Crvene zvezde po broju pobjeda kao prvi trener ovog kluba i to sa 167 pobjeda na 272 utakmice. Stvorio je veliki broj vrhunskih igrača, a kao priznanje za sve što je uradio za košarku na globalnom nivou uvršten je u FIBA Kuću slavnih. Ranka Žeravicu u filmu ''Bićemo prvaci sveta'' igra Sergej Trifunović.

 

 

 

 

Radomir Raša Šaper (1925-1998) jedan je od osnivača KK Crvena Zvezda ali ubrzo prelazi u Partizan.
1953. god. prestaje profesionalno da se bavi košarkom, posvećuje se nauci i postaje asistent na Mašinskom fakultetu. Kao veoma cijenjen professor obavljao je funkciju prodekana. U nekoliko navrata je obavljao funkciju predsednika KSJ­‐a. U FIBI je dugo godina obavljao funkciju predsjednika tehničke komisije i postao poznat po uvođenju novih pravila koja su unapredila evropsku košarku. Radomir Šaper je kao predsednik KSJ­‐a, sa Jugoslovenskom reprezentacijom 1970­‐te godine osvojio prvu zlatnu medalju za jugoslovensku košarku na svetskom prvenstvu u Ljubljani. Šapera igra sjajni Miloš Biković, zvijezda ''Montevidea''.

 

 

 

 

Uz redateljski pečat Darka Bajića i vrhunsku koscenarističku ekipu, ''Bićemo prvaci sveta'' bez sumnje će osim atmosfere vremena kog se rado sjećamo donijeti i filmski ugođaj po mjeri onih koji su voljeli i vole kinematografiju bivše zajedničke domovine. U razgovoru za Depo portal reditelj Darko Bajić nije mogao precizirati vrijeme dolaska u Sarajevo i početak bh.distribucije ali je istakao radost zbog budućeg dolaska i veliku ljubav prema glavnom bh. gradu.

 

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ak)

 

 

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook