Mač s dvije oštrice

Upozorenje: Ovih 10 opasnih predmeta u domaćinstvu koristite sa posebnim oprezom

Auto & Dom20.02.15, 08:55h

Upozorenje: Ovih 10 opasnih predmeta u domaćinstvu koristite sa posebnim oprezom
Provjerite ovaj spisak i izbacite iz domaćinstva sve što možete, a ako su vam neki od tih predmeta neophodni, koristite ih uz poseban oprez i obavezno ih čuvajte daleko do domašaja djece i kućnih ljubimaca!

 


U svijetu koji se sve više okreće ekološkim proizvodima, čini se da sve kućne hemikalije treba protjerati iz doma!


Međutim, dok se pri nabavci sapuna, kupki i deterdženata često okrećemo uobičajenim navikama, postoje i hemikalije koje zaista mogu da izazovu mnogo teže tegobe nego što su eventualni osip na koži ili druge alergijske reakcije.


Zato, provjerite ovaj spisak i izbacite iz domaćinstva sve što možete, a ako su vam neki od tih predmeta neophodni, koristite ih uz poseban oprez i obavezno ih čuvajte daleko do domašaja djece i kućnih ljubimaca!


1. Kuglice naftalina. Hemikalije koje se nalaze u preparatima protiv moljaca mogu biti vrlo opasne - istraživanja potvrđuju da mogu destruktivno da utiču na crvena krvna zrnca, a kod životinja čak i da izazovu karcinom.


2. Osvježivači vazduha. U hemijskim preparatima za osvežavanje vazduha u domu koriste se toksini koji se nagomilavaju u ljudskom organizmu. U pitanju su toksini koji mogu da utiču na hormonalni balans u tijelu, a kod djece da čak ugroze reproduktivno zdravlje.


3. Sredstva za čišćenje rerne. U ovim sredstvima uglavnom nalazimo korozivne alkalne materije, izuzetno opasne za respiratorni ili gastrointestinalni sistem. Udisanje pare ovih preparata ili eventualno gutanje neke količine takvih materija je vrlo opasno.


4. Preparati za čišćenje WC šolje. Jake kiseline koje su glavni sastojak ovih preparata odlični su za brzi sjaj sanitarija, ali mogu isto tako brzo da oštete kožu ili oči. Mogu biti vrlo opasni ako se pomiješaju sa još nekim čistačima.


5. Antibakterijski sapuni. Godinama su antibakterijski sapuni bili glavno sredstvo borbe protiv širenja zaraze, ali najnovija istraživanja pokazuju da ovaj vid borbe protiv bakterija upravo pomaže njihovom jačanju i sve većoj otpornosti.


6. Protivpožarne materije na namještaju i pokućstvu. Ovakve materije nalaze se na tepisima, kaučima, pa čak i dušecima, a studije pokazuju da mogu da utiču na sterilitet.


7. Hemikalije za čišćenje i njegu drvenog namještaja. Najčešće se u sastavu ovih preparata nalaze fenoli i nitrobenzen koji mogu da prodru kroz kožu i da izazovu čak i karcinom kože.


8. Gasne grijalice. Ekstremno opasne grijalice na butan gas mogu da izazovu trovanje ugljen monoksidom i dovedu do smrtnog ishoda bez naročitih simptoma upozorenja.


9. Produžni električni kablovi. Dugo korišteni kablovi, sa ispucalim izolacionim slojem, skriveni ispod tepiha ili namještaja mogu biti opasni uzročnici požara u domaćinstvu.


10. Posuđe sa zaštitnim slojem protiv zagorijevanja hrane. Sloj koji sprečava da se hrana zalijepi za tavu sačinjen je od hemikalija koji štetno utiču na zdravlje ljudi.

(Lisa.rs, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook