Direktor programa TV1 i TVMreže

Sanjin Bećiragić: Domaći program pokazatelj je profesionalizma medija

Mediji18.02.15, 11:27h

Sanjin Bećiragić: Domaći program pokazatelj je profesionalizma medija
TV1 se može pohvaliti da u svoj produkciji realizira čak deset formata. Impresivna brojka bila je povod za intervju sa glavnom i odgovornom osobom za program TV1, direktorom programa Sanjinom Bećiragićem

 

Izvor: Vijesti.ba

 

Od starta jesenje šeme do danas TV1 je pokrenula čak šest novih projekata: Dnevnik plus sa Ognjenom Blagojevićem, Veče sa ženama sa Adrijanom Gavrić, kulinarski show (Za)kujamo (za)jedno, (Ne)poznato lice sa Arminom Sadiković i dvije sportske emisije; Legende na TV1 sa Vedranom Drljevićm i Sport Exkluziv sa Denisom Huseinbegovićem.

 

U planu je pokretanje i novog autorskog projekta dugogodišnjeg novinara i urednika, Sanjina Bećiragića, političkog magazina Pravda. Uz ove, ali i emisije koje su u šemi već nekoliko sezona, TV1 se može pohvaliti da u svoj produkciji realizira čak deset formata. Impresivna brojka bila je povod za intervju sa glavnom i odgovornom osobom za program TV1,  direktorom programa Sanjinom Bećiragićem.

 

Da li je prezahtjevno bilo upustiti se u ovaj poduhvat a ispoštovati sve novinarske i tehničke standarde?

 

Imajući u vidu da osim ovih emisija mi realiziramo i emisije Tema TV1, Kapital i Ja biram goste, i informativni program Vijesti u 17 i Dnevnik TV1, više je nego zahtjevno. Međutim, TV1 se odlučila da u svom programu insistira na realizaciji domaće produkcije, jer smatramo da je to pokazatelj profesionalizma, a i kvalitete jedne medijske kuće. Teško jeste, i sa produkcijske i novinarske strane, ima svakodnevnih izazova, ali postoji dobar tim producenata, urednika i organizatora, tako se projekti uspješno realiziraju i prema ocjenama gledalaca i struke su i veoma kvalitetni i gledani. Naš je cilj različitim emisijama zadovljiti se ukuse i zahtjeve gledalaca i mislim da smo u tome uspjeli.  

 

Ovim ste zadovoljili sve ukuse publike, ili imate još „asova u rukavu“?

 

Ne znam da li ću biti skroman ali as u rukavu bi trebala biti nova emisija a to je Pravda na TV1. I time bi na izvjestan način zaokružili domaću produkciju za ovu sezonu. To bi bilo ukupno deset projekata što je, morat ćete prizati, za jednu komercijalnu televiziju, u ovakvom poslovnom okruženju i trenutnoj situaciji u državi, veliki programski iskorak.

 

Je li isplatnije kupovati program ili posvetiti se domaćoj produkciji?

 

Jefitinije je kupovati serije i strani program. Manje stresa, planiranja, brige, novca. Manje se koriste tehnički kapaciteti koji nisu jeftini. Domaća produkcija iznimno mnogo košta, ali smatram da serije ne mogu biti adut jedne televizije već domaći sadržaji. Naravno, da je lakše i jednostavnije emitirati serije, strane dokumentarce i filmove, međutim, u tom slučaju vi niste televizija, već najobičniji emiter tuđeg stranog programa.

 

Dokumentarni program TV1 i TVMreže jedan je od najgledanijih segmenata u ukupnom programu vaše kuće. Zašto intenzivnije ne proizvodite domaći dokumentarni program?

 

Mi smo realizirali sjajni dokumentarni serijal Čarobna Hercegovina. U planu je da radimo projekat dokumenatrnog programa u BiH, pod radnim nazivom Gradovi UNESCO-a. Međutm, morate znati da produkcija dokumenarnog programa iznimno košta, a nažalost komitenti i oglašivači  u tom programu ne prepoznaju pretjerano prliku za oglašavanje.  I to je problem. Svakom projektu se pristupa studiozno, analizira tržište i interes publike, i nerijetko su dokumentarni sadržaji ti koji imaju najmanju podršku oglašivača. Istovremeno vi nemate razvijenu svijest kod nadležnih institucija koje bi ovakve projekte trebali pomoći, i za to je dokumentarni program ne samo na TV1 već i na drugim medijima , otežano za realizirati.  Ipak, mi se trudimo i radimo u svojoj produkciji dokumentarne priče.

 

U planu je i priprema Vašeg autorskog projekta, političkog magazina Pravda. Zašto pravda? Koji je koncept emisije?

 

Zato što smo okruženi nepravdom. Građani su obespravljeni, ne vjeruju u pravdu. Stalno nam pišu prijavljuju slučajeve. Vlast je  zaokupljena sobom. Pravosuđe prolazi kroz najkrtičniji period u radu i funkcioniranju. Jednostavno, o slučajevima nepravde se ne govori tako često, a smisao emisije Pravda je da građani javno iznose svoje slučajeve, ukazuju na odgovorost nadležnih ali i svojim iskustvima ukažu da je situacija tako loša, da se iz korijena mnogo toga  mora promjeniti. Izvršna, zakonodava i sudska vlast se mora naučiti da sluša građane i da bude njihov servis a u tome će svima emisija Pravda na TV1  pomoći.  

 

Radujete li se povratku na male ekrane?

 

To je moj posao. Tu nema radosti ili žalosti. To je profesija. Tako zarađujem za hljeb. Nisam nikada živio u ubjeđenju da su oni koji se iz malih televizijskih kutija, danas doduše nešto većih, plazmama i sl.,  obraćaju građanima nešto posebno. Ali želim da kada to već radim da to radim časno i pošteno.  
 
 

Je li teže biti direktor programa ili autor i urednik-voditelj emisije?

 

Kada je riječ o odlučivanju lakše je biti direktor. Ja imam odličan tim ljudi oko sebe sa kojma radim, konsultujem se, koje poštujem i uvažavam. I ne mislim da sam najpametniji, iako naravno odgovaram za kompletan program. Ali isto tako uvažavam i tuđa mišljeja i prijedloge koji će program TV1 učiniti boljim i kvalitetnijim. Kao autor i urednik emisije, imam druge odgovornosti. To je već nešto drugo. Mnogo je teže, vi ste apsolutno odgovoran, ipak javno izgovorena riječ je nešto što ostaje upamćeno i svaka greška se skupo plaa, ako želite da budetet pravedni i profesionalni.   

 

Šta nedostaje televiziji kao mediju danas? Da li je i koliko struka napredovala?

 

Nedostaje samokritičnosti. Brzine i odlučnosti. Nedostaje jasan urednički stav. Dosljednost. Olako televizije ulaze u realizaciju projekata. Kvalitet sadržaja koji se nudi građanima je ponekad ispod svakog nivoa.

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook