Video/ Veče filmskih klasika na Cinema TV

Bergmanova 'Lekcija iz ljubavi' i kontroverzni dokumentarac 'Fasade' Suada Mrkonjića u 20.10 na CTV

Mediji16.02.15, 11:57h

Bergmanova 'Lekcija iz ljubavi' i kontroverzni dokumentarac 'Fasade' Suada Mrkonjića u 20.10 na CTV
Film 'Lekcija o ljubavi' (En lektion i kärlek, 1954) smatra se veoma važnim u Bergmanovom stvaralaštvu u kom je, između ostalog, prvi put eksperimentisao sa komedijom umesto drame. 'Fasade' Suada Mrkonjića bile su neočekivani iskorak od dotadašnje interpretacije socijalističke Jugoslavije.

 

 

U okviru ciklusa ''Zlatne godine bh. filma'' Cinema TV večeras u 20.10 prikazuje sedmominutni dokumentarni film ''Fasade'' Suda Mrkonjića snimljen 1969. a prikazan 1972. koji je bio svojevrstan šok za partiju, gledatelje i rediteljeve kolege. 

 

 

 

 

 

 

Film prati organizaciju  kongresa samoupravljača koji je 1969.održan u Sarajevu. U glavni grad  SR BiH  dolaze gosti i politički vrh iz cijele Jugoslavije. Kako se, kao i obično za takve prilike grad ušminkavao, u centru grada, gdje se nekad nalazio Steleks, postavljali su panoe posvećene kongresu kako bi zaklonili pogled na najzapuštenije naselje u gradu.
Priča prati ceremoniju kongresa paralelno sa životom siromašnih stanara zapuštenog naselja koji vire iza plakata sa samoupravljačkim porukama posmatrajući život u gradu. Smjenjuju se snimci euforicnih aplauza sa Kongresa i slike života u zapuštenom naselju.

 

 

 

lekcije-iz-ljubavi

 

 

Ne propustite Bergmanovu dramu s elemetima komedije koja se bavi odnosom ginekologa Davida i njegove žene Marianne.

 

 

Nakon 15 godina braka David (G. Björnstrand) i Marianne (E. Dahlbeck) su se razdvojili. David je imao vezu sa svojom pacijenticom, a Marianne se uplela u priču s bivšim ljubavnikom Carl-Adamom (Å. Grönberg), Davidovim najboljim prijateljem. Kad ona krene u Copenhagen na sastanak s Carl-Adamom, David uđe u isti voz i pravi se da je to slučajnost. Sjednu zajedno i kroz razgovor o zajedničkim trenucima ponovno se zbliže...

 

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ak) 

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook