Video/Počinje ciklus Kurosawinih filmova na Cinema TV-'Živjeti' večeras u 20.10

Ne propustite ostvarenja jedne od najznačajnijih ličnosti u istoriji svjetske kinematografije

Mediji15.02.15, 12:24h

Ne propustite ostvarenja jedne od najznačajnijih ličnosti u istoriji svjetske kinematografije
Zbog složenosti autorske ličnosti, kojom nadmoćno nadvladava raspone raznorodnih dramskih struktura, na zapadu je nazvan 'Šekspirom savremenog filma', dok je u domovini dobio nadimak 'Imperator'. Akira Kurosawa najznačajniji je azijski reditelj i jedan od najznačajnijih svjetskih. Oscara za životno djelo dobio je 1990. godine.

 

 

 

Cinema TV, prvi filmski kanal u BiH u svom programu značajan prostor posvećuje velikanima svjetske kinematografije. Kroz cikluse filmova do sada su prikazane retrospektive stvaralaštva Bergmana, FellinijaHitchcocka...te niza drugih autora koji su ostavili neizbrisiv trag u istoriji svjetske kinematografije.

 

 

Novi ciklus koji počinje večeras filmom ''Živjeti'' posvećen je Akiri Kurosawi, autoru koji je u karijeri dugoj 57 godina režirao 30 filmova, čija je centralna tema određena pitanjem-zašto ljudi ne mogu živeti sretnije zajedno?

 

 

akira-kurosawa

 

 

Prvi film u okviru ciklusa je ''Ikiru'' (Živjeti), nadahnut pripovijetkom L. N. Tolstoja ''Smrt Ivana Iljiča'', a osim o samoći i umiranju kritički progovara o tadašnjem japanskom društvu. Kurosawa je za ovaj film 1954. na berlinskom festivalu dobio Srebrnog medvjeda.

 

 

 

 

Kanji Watanabe (T. Shimura) već trideset godina radi kao državni činovnik u tokijskom uredu. Udovac je, živi sa sinom i snahom. Sazna da umire od raka i sad želi dati neki smisao svom životu...

 

 

Ne propustite početak ciklusa Kurosawinih filmova večeras u 20.10 na Cinema TV.

Od 1. februara CTV je dostupna i pretplatnicima Moja TV, na zahtjev po mjesečnoj cijeni od 1 KM. Pozivom na broj 1444 saznajte kako jednostavno možete biti dio filmske porodice i pratiti najznačajnije od domaće, regionalne i svjetske filmske produkcije.

 

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ak) 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook