Video/Filmska lektira na Cinema TV-večeras 'Ljubavi Azre Livac' u 20.10

Esej o ljudskom optimizmu i spremnosti žene na beskompromisnu ljubav

Mediji09.02.15, 09:31h

Esej o ljudskom optimizmu i spremnosti žene na beskompromisnu ljubav
Ne propustite sjajno dokumentarno ostvarenje o snazi žene. Reditelj Petar Ljubojev ispričao je iznimno toplu priču o ljudskom optimizmu. 'Ljubavi Azre Livac' film dana na Cinema TV večeras u 20.10

 

Zar se ne može isto vazda voljeti? U sreći ne mereš zamjerke iskati! Ako čovjek voli i voljeće ga, tu nema šta da se bistri! - dio je životnih mudrosti Azre Livac, junakinje dokumentarnog filma Petra Ljubojeva ''Ljubavi Azre Livac'' koji se na Cinema TV prikazuje u okviru ciklusa ''Zlatne godine bh. filma'', u saradnji sa Filmskim centrom Sarajevo u kom se skrbi o neprocjenjivom blagu bh. kulturne baštine i gdje su pohranjena ostvarenja koja svjedoče kako o postratnom razvoju kinematografije tako i razvoju Bosne i Hercegovine nakon Drugog svjetskog rata.

 

 

Zanimljivo je da je većina ostvarenja iz pomenutog ciklusa snažno prožeta autorskim pečatom, bez veličanja samoupravnih tekovina. U filmovima iz zlatnih godina najčešće je čovjek u prvom planu, fragmenti iz svakodnevnice, male-velike priče o životu ili kao u filmu Petra Ljubojeva o ljudskom optimizmu.

 

Azra je livac i po prezimenu i po zanimanju. Jedna od rijetkih u dominantno muškoj profesiji. Ali Azra ne teži identifikaciji sa muškim kolegama, uz teret teških radnih obaveza Azra je u beskompromisnoj spremnosti da voli ide i otvorenog srca u nove ljubavne izazove.

 

Prvo se u Azrinom životu pojavio student iz grada kog u dokumentarnoj rekonstrukciji tumači Zoran Bečić, potom kino operater, a onda Hamo vozač koji je prije svega bio čovjek kako Azra kaže, pa onda tek sve ostalo.

 

Onda je stigao Ešref pa Ivan pa Mašo kog je ''izdevetala''. Bio je to prvi put da udari ''muško čeljade, jer Mašo lažljivac nije bolje ni zaslužio'' kaže Azra.
Potom je odabrala ''svog čovjeka'' kod visoke peći i pozvala ga na igranku.

 

Onda se desio brak i porodica. Azra je pronašla vlastitu sreću jer nikada nije sumnjala u uspjeh potrage za njom.

 

 

Petar Ljubojev je filmski i TV reditelj koji je doktorirao na sociologiji kulture. Autor je brojnih teorijskih knjiga o filmu. Na televizijama u Sarajevu i Novom Sadu uređivao je dokumentarne, obrazovne i naučne programe. Od 1965-1970. bio je umjetnički direktor filmskog preduzeća "Sutjeska-film", kada se u svijetu i kod nas pisalo o nastanku Sarajevske škole dokumentarnog filma. Za režiju filmskih i televizijskih djela dobio je dvadesetak priznanja.

 

Ne propustite filmsku lektiru na Cinema TV.
Od 1. februara CTV dostupna je i pretplatnicima Moja TV na zahtjev po cijeni od 1 KM. Pozivom na broj 1444 informišite se kako jednostavno postati pretplatnik prvog televizijskog filmskog kanala u Bosni i Hercegovini.

 

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ak) 

 

 

 

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook