Video/Provedite subotnje veče uz program Cinema TV

Najbolje od domaće i regionalne filmske produkcije, od dokumentarnih klasika do savremenih igranih ostvarenja

Mediji07.02.15, 10:34h

Najbolje od domaće i regionalne filmske produkcije, od dokumentarnih klasika do savremenih igranih ostvarenja
U subotnjem filmskom specijalu Cinema TV prikazuje mini maraton klasika bh. dokumentarnog filma, 'Sevdah za Karima', urbanu filmsku priču o ljubavnom trouglu i savremenom tumačenju religije te romantičnu filmsku sagu o uvijek uzbudljivom životu Roma

 

 

U nastojanju da gledateljima ponudi najbolje od domaće i regionalne produkcije, Cinema TV je tokom vikenda programski sadržaj kreirala po mjeri ljubitelja domaćih filmova.

 

 

U saradnji sa Filmskim centrom Sarajevo CTV prikazuje ciklus ''Zlatne godine'' a riječ je o nekim od najboljih dokumentarnih ostvarenja iz prve faze razvoja kinematografije u BiH.

 

 

U drugoj polovini 20. stoljeća BiH  stvarana je moderna BiH; taj razvoj bilježen je filmskom trakom i danas bh. kinematografija u svojoj baštini ima neprocjenjivo kulturno bogatstvo. Za „Sarajevsku školu dokumentarnog filma“  zna se u svim regionalnim i  svjetskim filmskim krugovima. Bilo je to i vrijeme afirmacije ovdašnjih autora, te se neki od njih danas priznata imena našeg i evropskog filma, dok njihov filmovi svjedoče o jednoj epohi u kojoj je stvarana BiH.

 

 

Danas u mini maratonu, od 17:30 do 18:45 na programu su kratki dokumentarni filmovi bh. autora: ''Dva zakona'' Vefika Hadžismajlovića, ''Priča za odrasle'' Mirjane Zoranović, ''Posljednji stupari'' Nikole Đurđevića i ''Život je lijep'' Bate Čengića.

 

 

 

 

Nakon ''Zlatnih godina'' iz subotnje filmske ponude CTV izdvajamo ''Sevdah za Karima'' u režiji Jasmina Durakovića, filmsku pričuo ljubavnom trouglu ali istovremeno i o raskolu između Islama i Zapada koja je na programu u 18:45.

 

 


 

 

 

Film dana u 20.20 je ''Šangaj'', romantična gangsterska priča režisera Marka Naberšnika o bosanskim Romima koji tumaraju zemljom Slovenijom u potrazi za boljim životom. ''Šangaj'' je filmskom festivalu u Montrealu osvojio nagradu za najbolji scenarij.

 

 

 

 

 

"Šangaj" je ljubavna priča nastala na osnovu romana Ferija Lainščeka. Glavni protagonisti su članovi romske porodice Mirga koji žive u vrijeme pada Jugoslavije, u vrijeme kada su mnogi zaboravili da ljepota života leži, zapravo, u malim stvarima. Priču o četiri generacije pripovijeda središnji lik filma Lutvija Belmondo Mirga.

 

 

Film je urađen po uzoru na gansterske filmske epove tipa Coppolinog 'Kuma' ili Leonevog ''Bilo jednom u Americi'', te vraća iluziju na veliko platno i priča priču o posve drugačijim Romima, onima koje nismo sretali u drugim velikim filmovima iz romskog miljea.

 

 

Od 1. februara Cinema TV dostupna je i korisnicima paketa usluga Moja TV na zahtjev po cijeni od 1 KM mjesečno. Pozivom na broj 1444 saznajte kako jednostavno i vi možete postati pretplatnici prvog filmskog kanala u Bosni i Hercegovini koji vam nudi najbolje od domaće, regionalne, evropske i svjetske kinematografije. 

 

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ak) 

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook