Video/Ne propustite 'Posljednje stupare' Nikole Đurđevića i Bergmanovo 'Đavolje oko' u 20:10 na CTV

Ciklus filmova ikone 20. stoljeća Ingmara Bergmana i najbolje iz 'Zlatnih godina' bh. filma ponedjeljkom na Cinema TV

Mediji19.01.15, 00:42h

Ciklus filmova ikone 20. stoljeća Ingmara Bergmana i najbolje iz 'Zlatnih godina' bh. filma ponedjeljkom na Cinema TV
Veče na Cinema TV za istinske ljubitelje filma. Klasici u igranoj i dokumentarnoj formi. Bergmanova komična fikcija i zapisi iz prošlosti, ''Posljednji stupari'' Nikole Đurđevića. CTV u 20:10

 

 

''Priča o ljepoti poteče sama kad tu ljepotu čovjek s lakoćom otkriva'' , saznajemo u ''Posljednjim stuparima'', filmu Nikole Đurđevića iz 1977. o jednom drugačijem Stocu, gradu među najljepšim u Hercegovini, iz vremena kada nije bio grad slučaj. Tema filma je izumiranje starih zanata, u stolačkom primjeru stuparskog, a riječ je o specifičnoj obradi ćebadi nakon tkanja.

 

 

Kroz prikaz posvećenosti vlastitom poslu posljednjig stupara uz kombinovanje kadrova živopisnih hercegovačkih predjela, ''Posljednji stupari'' nam donose atmosferu vremena kakvog više nama. Ovaj, uz niz drugih filmova, Cinema TV u saradnji sa Filmskim centrom Sarajevo prikazuje u okviru ciklusa ''Zlatne godine bh. filma'' koji sada, osim na programu Cinema TV možete gledati i na DEPO ZONI, prvom premium i pretplatničkom VOD (video po zahtjevu) You Tube kanal na Balkanu koji je od početka januara dostupan gledaocima.

 

 

 

 

 

Nakon ''Posljednjih stupara'', večeras na Cinema TV možete pogledati ''Đavolje oko'' u okviru nastavka ciklusa filmova Ingmara Bergmana.

 

 

hh

 

 

Tema filma je nevinost i čistoća svećenikove mlade kćeri Britt-Marie koja je trn u đavoljem oku. Stoga vrag iz pakla šalje Don Juana, njegova slugu Pabla i svoga najboljega vraga na Zemlju da zavedu Britt-Marie i liše je djevičanstva. Ali, plan krene potpuno krivim smjerom kada se Don Juan počne zaljubljivati u Britt-Marie...

 

 

U filmu ''Đavolje oko'' glumi Bibi Andersson, jedna od omiljenih Bergmanovih glumica.

 

 

(DEPO PORTAL/CINEMA TV/ak) 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook