Video/U slavu velike filmske zvijezde, samo na Cinema TV u 21:50 'La Dolce Vita' Federica Fellinija

Anita Ekberg, glumica čija je scena u Fellinijevom filmu obilježila historiju svjetske kinematografije

Mediji13.01.15, 15:31h

Anita Ekberg, glumica čija je scena u Fellinijevom filmu obilježila historiju svjetske kinematografije
Gorki humor, melodramatika i tragičnost u kultnom Fellinijevom filmu 'La Dolce Vita' koji je i film dana na Cinema TV te posveta preminuloj zvijezdi Aniti Ekberg, čija je scena u fontani de Trevi jedna od onih koje su obilježile historiju svjetske kinematografije.

 

 

Anita Ekberg, legendarna švedska glumica, model i seks simbol pedesetih i šezdesetih godina prošlog stoljeća, preminula je u klinici Rocca di Papa u blizini Rima u 84. godini.

 

Najpoznatija je bila po ulozi u filmu ”Slatki život” slavnog italijanskog režisera Frederica Fellinija.

 

Anita Ekberg osvojila je 1950. titulu mis Švedske, a poslije učešća na takmičenju za mis svijeta, prvu ulogu u Hollywoodu omogućio joj je John Wayne.

 

Nakon pet godina Hollywooda, dobila je Zlatni globus 1955. za najbolju žensku sporednu ulogu u filmu “Krvavi prolaz”.

 

Scena Anite Ekberg u fontani Trevi iz filma ”Sladak život” iz 1960. godine je među najpoznatijim scenama u historiji filma.

 

 

 

"Slatki život" (La Dolce Vita), metaforična drama o površnosti savremenoga društva u ukupnom Fellinijevom stvaralaštvu zasigurno zauzima mjesto ključnoga filma koji dijeli razdoblje nastavljanja neorealističnih nadahnuća i klasične naracije te modernističkoga razdoblja u kojemu prevladavaju metanarativnost i prepoznatljiva fellinijevska mozaična struktura nizanja situacija iz otuđene svakodnevice s junacima u potrazi za vlastitim bićem.

 

 

Film snimljen 1960. donosi i niz, ne samo filmskih, inovacija poput nikada kao danas aktualnoga naziva paparazzo koji nastrljivi fotoreporteri duguju upravo prezimenu Fellinijeva lika koji tumači Walter Santesso, pa i same sintagme slatki život kojom se općenito određuje vegetiranje tzv. zlatne mladeži, a po kojemu je ime dobio karakteristični odjevni predmet. Veličinu i višeznačnost stvaralaštva jednoga od najvećih umjetnika 20. stoljeća i filmskih autora od početaka kinematografije, Federica Fellinija, te možda prvoga svjetskog redatelja superzvijezdu, teško je, ako ne i nemoguće pojmiti bez poznavanja ovoga filma punoga karakterističnoga gorka humora, melodramatike i tragičnosti.

 

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ak) 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook