Video/'Osam i po' Federica Fellinija, jedan od najcjenjenijih filmova 20. vijeka večeras na CTV

Fellinijevo remek-djelo o kreativnim blokadama, ispunjeno ljubavi prema životu i filmu, ne propustite filmsku lektiru na Cinema TV u 20:10

Mediji11.01.15, 09:42h

Fellinijevo remek-djelo o kreativnim blokadama, ispunjeno ljubavi prema životu i filmu, ne propustite filmsku lektiru na Cinema TV u 20:10
Početkom šezdesetih godina, Fellini je već počeo da napušta neorealizam i umesto realističnih priča o italijanskoj radničkoj klasi, snima filmove o ličnoj potrazi za srećom, ujedno stvarajući svoj “Felliniesque” stil bogat fantazijama, snovima i vizelnom poezijom.

 

 

Ialijanski film, spoj satire i groteske, koji je režirao Federico Fellini smatra se jednim od njegovih najboljih filmova. Naslov ''Osam i po'' potiče od broja filmova koje je Fellini do tada snimio. Film je osvojio dva Oscara (za najbolji strani film i kostimografiju) od pet nominacija.

 

 

 

 

U filmu upoznajemo glavnog junaka, reditelja Guido Anselmija koji sanja da je zarobljen u automobilu pa da odjednom lebdi iznad plaže i pada u more. Iznenada se probudi i nađe u bolnici. Mario i njegova ljubavnica Gloria su njegovi prijatelji te ga pitaju kada će snimiti svoj sljedeći film. No Guido nema inspiracije te se nalazi u kreativnoj blokadi.
Vozom mu dolazi supruga Luisa sa kojom nije u najboljim odnosima, pa mu je puno draža ljubavnica Claudia. Guido se na očekivanja i nagovor obožavatelja odluči na snimanje filma bez gotovog scenarija.  

 

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ak) 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook